10 October 2011

Tips untuk tinggi

                                  
Sexy tak? Haha :p Tinggi!




Yeah, haha. Teringin nak tinggi lagi, 160 terasa macam rendah laa. Bukan tak bersyukur ke apa, cuma teringin nak tinggi lagi jerr. Tapi kalau umur 17 ada harapan tinggi lagi tak eh? Tak sure lah perempuan umur berapa stop meninggi. Okay Nad ada beberapa tips, jom tengok :




1. Cukup tidur siang dan malam hari
   
Tidur siang terbukti mampu menambah tinggi badan. Hal ini kerana semasa kita tidur siang hormon pertumbuhan(Growth Hormone) lebih aktif bekerja. Tidur siang yg nyenyak jg memberikan rasa rileks pada tubuh. Ini dapat mengurangi stres, terhindar dari penyakit jantung dan memanjangkan umur. Beberapa penelitian jg menyebutkan bahwa tidur siang mampu meningkatkan produktiviti, kreativiti dan kemampuan bekerja. Lama waktu tidur siang yg baik adalah sekitar 15 minit sehingga 1 jam. Sedangkan tidur malam minim 6 jam sampai 8 jam. Dan tentu saja tidur malam lebih penting dan sebaiknya selalu teratur serta cukup.


2.Makan dan minum-minuman yg mengandung protein serta kalsium tinggi
   
Makanan dan minuman yg banyak mengandung protein dan kalsium tinggi jg dapat meninggikan badan yang membantu pertumbuhan tulang. Terutama susu yg memiliki kandungan gizi yg sangat lengkap. Dan sebaiknya minum susu saat akan tidur malam karena penyerapan gizi lebih optimal di waktu tidur malam.


3.Olahraga secara teratur


Olahraga juga penting bagi pertumbuhan. Renang dan berenang adalah olahraga yang efektif menambah tinggi badan. Kalaupun anda terlalu sibuk dan tidak bole melakukannya, cuba untuk tiap hari melompat sebanyak 10x. Lebih baik lagi memasang target untuk dilampaui. Menendang pun boleh memanjangkan kaki. Lakukan 5 set sebanyak 10 x ulangan dengan kaki kanan dan kiri silih berganti.


4. Memposisikan tubuh lurus terlentang saat tidur.


Ha, benda nih pun Nad baru tau. Selama nie kemain tidur cam bentuk udang tuh, haha. Dengan posisi seperti itu proses pertumbuhan lebih optimal. Tubuh terlentang, kaki dan tangan lurus. Stress juga hendaklah dihindari :)




Who want to give a surprise to your loved one through Cadbury? Click here! You still have untill 16 October to win this! So hurry up.

6 comments:

  1. suke yg 1st skali tu..tido sinag..hahahah..slaloo wat.. ^o^

    ReplyDelete
  2. utk tidur lurus kompem xboleh.haha.

    ReplyDelete
  3. utk tidur lurus kompem xboleh.haha.

    ReplyDelete
  4. aiyoyo...utk akak yang dah umur 24 thn ni boleh lagi ke nak tinggi dik oi? hehehe

    ReplyDelete
  5. Huhuhu.. 162cm++ saya sudah rasa tinggi sangat.. tak mahu laa T_T

    ReplyDelete