Tips : Cara Dapatkan Perut Idaman

9:15 PTG

Hi Assalamualaikum :)


Selamat Hari Raya.


Haha okay Selamat Hari Raya ke8 :p Haritu sebelum raya one of my friend tanya macam mana nak bagi perut tak buncit eh? Well nak raya kan? Kalau boleh semua nak cantik-cantik je. Time tu memang baru la nak sibuk nak mencari-cari cara nak bagi perut cantik kahkah.


Kalau korangz amalkan tips kat bawah ni, In Shaa Allah confirm perut korangz cantik ah.



1) KERAP MINUM AIR MASAK
Air yang banyak dapat menjamin fungsi hempedu yang lebih aktif time pembuangan air. So lebih kerap korang buang air lagi banyak sisa makanan terkumpul yang akan keluar.


2) BANYAKAN KUKNYAHAN
Jangan terburu-buru time makan. Pastikan korang kunyah 44 kali ikut sunnah Nabi ^_^ atau sampai makanan tu mudah untuk dihadam. Makanan yang susah nak dihadam akan buat perut korang kembung then lepastu buncit lah. Lastly yang ni sometimes je nad amalkan, korang kunyah chewing gum :)


3) MAKAN MAKANAN YANG BERSERAT
Makanan yang berserat penting untuk imbang kuantiti air dalam badan. Kadang, makan sayur-sayuran hijau & buah-buahan jugak boleh bantu proses penjagaan perut.


4) KURANGKAN GARAM DALAM MAKANAN
Terlebih garam dalam makanan juga tak digalakkan sebab menambah ekstrak sodium terhadap cairan dalam badan & melambatkan proses pengeluaran air dari badan. Then perut kembung seterusnya jadi buncit!


5) KERAP MEMBUANG AIR
Jangan tahan kalau rasa nak buang air kecil / besar. Cepat-cepat ke tandas & biarkan segala toksin keluar dari badan korang. Jangan disimpan! Nanti korang jugak yang merana. Yang ni SANGAT HARUS DIAMALKAN ehh. Seriously berkesan koranggg.


6) KELUARKAN PELUH
Kalau korang jenis yang jarang ke tandas, boleh je amalkan senaman / any aktiviti yang akan keluarkan peluh. Bukan setakat hilang buncit, badan pun jadi sihat & kuat.


7) 'SIT-UP' SEBELUM & SELEPAS TIDUR
Rajin buat sit-up sebelum & selepas bangun daripada tidur juga dapat bantu korang untuk kempiskan perut. Teknik ni sangat digalakkan sebab semua otot akan 'bekerja' dan sistem pembakaran lemak berjalan dengan lancar. Basically nad cuma buat 20-30 times jer. Paling banyak pun 70 kot in 10mins.








Ingin dapatkan perut idaman seperti saya?

Amalkan tips di atas.

Kahkah.



You Might Also Like

23 ulasan

  1. sebenarnya selalu baca the same things on how to get a flat tummy. tapi MALAS. itu aje sebabnye gemuk sejak azali lagi. haha. selamat hari raya :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe malaz tu yang susah nak lawan kan? :b

      Padam
  2. nice sharing
    blh kempiskan perut lepas raya ni
    byk sgt makanan

    jemput baca & komen entry yumida:

    http://umikasum.blogspot.com/2013/08/jom-komen-blog-jejaka-jambu-aka-mr-nan.html

    pengomen bertuah bakal memenangi hadiah..jemput la singgah :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheh tula, raya dah makan banyak. So now kena diet pulaks

      Padam
  3. Sebelum puasa selalu lah buat sit-up bagai tapi lepas bulan puasa nie, alahaiiii. malas kemain nak bergerak >.<

    umur 16 perut dah buncit. mohon dijauhkan. fuhhh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wee kita muda lagi Anis, Kena jaga oh perut ni bagi flat :D

      Padam
  4. saya dah ada dah perut idaman. gahaha. sharing is caring. thanks =D

    BalasPadam
  5. perghh.gaya pose dah ade dah..boleh la lepas ni iklan tv ..mustajab ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ehehe Nieda tolong recommend kan akak boleh? ^_^

      Padam
  6. bersenam yang malas nak buat tu. haha. nway, tips yg baik! thanks share :)

    BalasPadam
  7. Hye Assalammualaikum saya bw sini :)
    Kalau ada masa jemput siggah ke blog saya :D http://twinkleeestar.blogspot.com/

    Btw, let's join this awesome giveaway !

    Jom support saya sebagai blogger baru dengan join giveaway ini :)
    http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/1st-simple-giveaway-by-mrsluhan-and.html


    2 Giveaway ini menawarkan hadiah teddy bear gergasi sebagai hadiah ! Apa lagi jom rebut peluang !
    http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/single-giveaway-by-julianaramli.html
    http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/giveaway-saya-nak-teddy-bear-by-farisha.html


    Terlalu banyak hadiah menarik yang ditawar sedang menanti anda ! Rugi tak join :'D
    http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/de-juin-octobre-giveaway.html
    http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/bravo-giveaway-by-ieyra-ghani.html
    http://twinkleeestar.blogspot.com/2013/08/mini-giveaway-by-puteri-nina.html

    Terima kasih :)

    BalasPadam
  8. waaahhh, siap pose. mcm jual produk dahh. kiki. good tips :)

    BalasPadam
  9. Hehe ni kalau kak Ton tgk menagis ni hehe...nti nk try la :)

    BalasPadam
  10. Balasan
    1. Thanks cik Itah :) Jom sama-sama kita amalkan

      Padam
  11. good share this trick....!!!!!!!!!!!!!!!

    BalasPadam
  12. No. 5.. haha.. yang itu saya memang fail laa xD Dekat sekolah 12 jam++ Boleh je tahan sampai rumah =,=lll

    BalasPadam
  13. boleh la amalkan pas nih. sebelum dan selepas tidur yaaa.. orait coach!

    BalasPadam