Tips Dapat CPUV Dari Nuffnang

12:34 PG

Hi Assalamualaikum :)



Nuffnang seperti yang kita tahu memang satu laman web yang cukup famous dalam kalangan blooger. Boleh dikatakan hampir setiap blog yang Nad lawat memang ada letak iklan dari Nuffnang di blog mereka. Namun, apa yang boleh membuatkan earning daripada Nuffnang naik dengan jayanya? Pasti dengan adanya kehadiran CPUV Nuffnang yang dok menari-nari di blog kita.



So sebagai seorang blogger yang cashout baru pun hanya sekali, ingin sekali berkongsi tips-tips bagaimana dapatkan CPUV untuk blog anda.



1) Rajin hantar ticket.

Nad perhatikan, ramai yang kurang mengamalkan kaedah ni. Even Nad sendiri pun hahaha. Taktau la sebab apa, maybe sebab taktau apa nak ditanya, dekat mana, macam mana, proses dia camne. Taktau la kan. Tapi dengan hantar ticket dekat Nuffnang, dari situ lah Nuffnang sedar akan kewujudan blog korang tu. Time nak jawab soalan korang tu mestilah pihak Nuffnang akan usha blog korang dulu kan. Bila diorang tahu blog korang masih active, so diorang boleh jela dia bagi CPUV tu.. So far Nad sendiri baru hantar dua ticket dekat diorg :p



2) Update profile.

Dengan meng-update profile korang kat bio tu, baru lah nampak korang active sikit. Takdelah macam account Nuffnang korang tu tak diusik langsung. Sama lah jugak macam korang takde post status dekat facebook, or tweet dekat twitter, kan nampak macam tak active kan? Sama lah jugak dengan update bio di Nuffnang tu.



3) Traffic agak tinggi dan maintain.

Haa. Pasal traffic ni mesti ramai yang dah tau kan. Tapi memang susah nak bagi tinggi dan maintain. Ingat tau ada beza pageview & unique visitor tu. Kalau pageview memang senang je nak tinggi ekeke. Tapi yang dipandang company pengiklanan semua ni adalah unique visitor korang tu. Kalau macam Nad memang susah la nak naik ribu riban lepastu nak maintain kan lagi haha (Tak pernah sampai ribu). So tak kisah la. Even 150++ unique visitor pun. Tapi yang penting maintain kan. Lepastu baru kita try naikkan sikit-sikit.



4) Update entry dengan kerap.

Update entry. Yang ni pun dari dulu la Nad selalu sangat dah baca. Tapi nak amalkan tu macam, amende aku nak cite ni. Lagipun pada pandangan Nad, ala kalau blog niche dia General tu senang la nak post apape, ni blog Personal kot. Takkan la nak post 4-5 entry sehari. Nak cite apa jela kan. Tapi tu dulu. Sekarang baru Nad perasan, penting juga untuk blog personal post banyak entry dalam sehari. Dengan adanya entry lain, baru lah orang boleh click untuk baca cite tu kan. Bila tak banyak entry, dok scroll scroll alih alih entry yang sama jugak. So boring la pembaca.



5) Letak coding dengan betul.

Letak coding Nuffnang dengan betul. Haha ni no comment lols. Kalau korang perasan la kan, Nad just letak yang skyscrapper dgn leaderboard je. Large rectangle tu Nad tak letak pun. Tak reti ahaha dulu rasa buat macam lain lepastu sekarang cara Nuffnang dah lain. Nanti kalau Nad rajin Nad google lah letak iklan tu ekeke. Tapi benda ni memang penting ok. Maybe sebab tu kot CPUV nad tak sebanyak blogger lain T_T



6) Kekalkan status Glitterati.

Korang boleh perasan status Glitterati ni dekat atas belah kanan blog korang. Status ni takde cara nak dapat, Nuffnang akan bagi sendiri. Senang je nak dapat status ni, so far Nad punya tak pernah kena tarik balik la. Asalkan korang tak letak iklan saingan Nuffnang dalam blog korang cam Komli Adverlets semua tu, selagi tu status korang terjamin hehe.




Ape pun, ni cuma pengalaman Nad sahaja. Nad pun masih banyak lagi nak kena belajar untuk terus amalkan tips semua ni dan maintain. Ada je Nad tengok blogger yang tak amalkan tips ni tapi galak je iklan Nuffnang masuk. Ada pulak yang berusaha buat semua ni tapi mungkin belum rezeki untuk dapat CPUV. Apa kata korang try buat dan tengok apa hasilnya :)


You Might Also Like

45 ulasan

  1. Betul sangat tips2 awak ni Nad...sangat berguna :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe thanks kak Ina :) Selamat mengamalkan

      Padam
  2. Balasan
    1. Kan abg Jaymie? :) Sama-sama kita buat..

      Padam
  3. bila nak dapat banyak, mestilah ya elok-elok buat semuanya :D

    BalasPadam
  4. thanks share nad..bulan ni niesa baru dpt 1 CPUV..hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe sesame Niesa :) Hehe takpe usaha lagi. Ni dah December ni

      Padam
  5. nice.. tp nak tanya apa ya bila hantar ticket tu? heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Boleh je tanya apape yang Aefa kurang faham. Direct tanya terus dekat pihak Nuffnang :)

      Padam
  6. wah wah wah thank u kak nad <3

    love u!!!!!1 hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe welcome Qila :) Goodluck tau dalam mendapat CPUV ni

      Padam
  7. berguna sangat tips ni . deeya paham sangat nak guna nuff tuu :D

    BalasPadam
  8. Thx Nad. sblm ni pn sye xpnh dpt CPUV ni. tapi lepas sye baca dan follow tips2 dri blogger2 otai...alhamdulillah dapat jugak akhirnya. >> http://rizalpaperbaghead.blogspot.com/2013/11/cpuv-pertama-dari-nuffnang-betul-ke.html <<
    skang cuma nak maintain kan je. agak sukar skit..hehehe....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wahhhh tahniah Rizal! :D Kan? Nak maintain kan tulaa yang agak susah tu. Tp kalau ada usaha in shaa Allah boleh je :)

      Padam
  9. thanks utk sharing yg caring ni..so bila nk blnja duit saku dr nuffnang 2?ehem2

    BalasPadam
  10. Tq for the tips.bln 7 lps akak antar tiket.tya awat blog akak x prnh dpt cpuv.early dis month..akak dpt 1 cpuv.br semalam akak anta tiket lg.tanya pasal follower blog menpengaruhi pemberian cpuv x? biarla soalan cam x bijak..asalkan nuff tau blog akak still wujud

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahniah kak Putri :)

      Kan? Kira just nak bagi dia tahu yang blog kita wujud dan aktif

      Padam
  11. akak buat 1,3,4,6.. ALhamdulillah, dpt.. hehehe...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe tahniah kak :) Alhamdulillah ada rezeki tu

      Padam
  12. Info terbaik... bestnya dapat cpuv... thank for sharing

    BalasPadam
  13. Haha.. dulu saya pun malas nak letak large rectangle tu.. maklumlah nak hadap coding bagai T_T Tapi lepas dapat CPUV pertama terus jadi bersemangat xD Sekarang large rectangle siap menari-nari dekat bawah entri tau xD

    BalasPadam
  14. saya pun baru lg dlm blogger .. blm pernah dpt CPUV dr nuffnang.

    BalasPadam
  15. Salam nadratul :)
    Dulu saya tak tau pun apa gunanya cpuv tu. Memang ada kat nuffnang blog saya.. Tapi saya biarkan saja blog x updatr..huhu... Jadi sikit saja earning yg dapat. Lepas baca entry ni baru faham..and thanks so much nadrah..lepas ni nak hantar tiket selalu lah.. And update selalu.. Sila singgah blog humble saya :)

    BalasPadam
  16. Salam nadratul :)
    Dulu saya tak tau pun apa gunanya cpuv tu. Memang ada kat nuffnang blog saya.. Tapi saya biarkan saja blog x updatr..huhu... Jadi sikit saja earning yg dapat. Lepas baca entry ni baru faham..and thanks so much nadrah..lepas ni nak hantar tiket selalu lah.. And update selalu.. Sila singgah blog humble saya :)

    BalasPadam
  17. saya tak tahu pape pasal nuffnang ni.
    saya dah daftar, tp mcm mane dia boleh muncul dekat blog kita?
    mohon ajari

    BalasPadam
  18. Thanks, sangat membantu 😊

    BalasPadam
  19. round round terjumpa blog ni.hehe.mmg berkesan tips yg diberikan..harap smua disin dpt support satu sama lain..jemputlah dtg ke blog http://blogyangkosong.blogspot.com.. moga2 earnings kite smua bertambah..huuhuh..jgn lupe klik ads nuffnang juge ye..hehe

    BalasPadam
  20. saya sedang berusaha nak dapatkan status Glitterati ni..
    Harap2 lepas hantar ticket pihak nuffnang tahu tentang kewujudan ku..ha.ha..

    BalasPadam