Cara Naikkan Ranking Alexa

6:30 PTG


Hi Assalamualaikum.



Mungkin ramai yang bertanya apa tu Alexa? Atau ramai yang dah tahu tapi nak baca jugak untuk meningkatkan lagi ranking Alexa. Atau dah tahu tapi malas pun nak amik tau ranking ke berapa. Kalau yang nak tahu apa tu Alexa, korang boleh je google. Banyak jawapan ada untuk apa tu Alexa.




Dekat sini, Nad nak bagi tips sikit. Alah, ranking Nad takdelah hebat sangat pun. Tapi alhamdulillah, dalam masa sebulan berjaya naik 10,000 anak tangga. Yeay! :D Hehe first time dulu check ranking Nad 15k+.. Lepastu lama-lama 13k, then 9k, pastu 8k, pastu lama sikit 6k.............. Pastu sekarang 5k! Hehe yeayyy!





Saja je nak bagi tunjuk sikit.



Nah tips sikit~




Update Entri Setiap Hari

Seriously ini tips paling basic kalau nak jadi blogger aktif. Tak kisah la nak naikkan traffic or nak selalu ping blog or naikkan ranking Alexa, point dia memang kena kerap update entry. Buat lah macam mana pun, kalau blog tu jarang ber-update lama-lama orang akan boring dan pergi. Tapi kalau hari-hari ada entry baru seronok la jugak nak baca kan? (Kalau blogger famous ada excuse kot). Sama jugak macam tips Nuffnang haritu, Alexa suka blog-blog yang aktif dan selalu ber-update.




Rajin Blogwalking

Blogwalking. Ini cara paling mudah, ramai orang buat dan berkesan. Tapi cara ni memang banyak ambil masa kita. Dalam berblogwalking tu, boleh tinggalkan link kita time comment, di chatbox atau di master linky. Selagi boleh spread your link, you spread.




Kongsikan Entri Di Media Sosial

Sebut jela media sosial. Confirm benda first dalam kepala Facebook. Dekat Facebook tu je Nad dah join 50+ group blogger. Dan setiap kali ada entry baru memang Nad post dekat situ. Selain tu boleh juga post dekat laman aggregator yang lain atau di twitter. Mungkin kita rasa cam boleh spam or takut orang annoying ke apa (Taktau lah korang kan, Nad dulu camtu) tapi tak kisah la. Post je. Sebab, memang akan ada orang baca :)




Haha so far, ni jela eh Nad share. Sebenarnya ada banyak lagi tips camne nak naikkan ranking Alexa ni, tapi Nad jarang or tak buat pun tips tu semua. 3 cara ni je yang Nad biasa buat. Mungkin sebab tu terus stuck dekat 5k kot? :p Takpe, usaha lagi usaha lagi. Target lepasni 3k hehe. Slow-slow lama-lama naik lah kan?


Kalau nak check ranking blog korang berapa, boleh check dekat Alexa.com


You Might Also Like

56 ulasan

  1. wah wah wah makin ngetop ah kak nad huhuhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha ala Qila ni, ngetop apa pulaknya ><

      Padam
  2. wuiyyoooo~ hebak ah blog kak nad :DD

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alah biasa je Qilaaa :p Masih belajar lagi utk naikkan ranking

      Padam
  3. Wah2, kelass gitu.. Hihi.. Blogging ni kena betul2 rajin kalau nak dapat ranking alexa apa semua kan.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ekeke. Betul tu Niena. Even ni blog personal, Nad taktau nape Nad usaha sgt nak naikkan ranking tu semua Hehe

      Padam
  4. wah terbaik..kalau boleh memang nak update selalu tapi line tak mengizinkan..sob..sob

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe biasa lah tu kak Nadia. Nama pun blogger separuh masa, memang masalah kekangan masa tu akan ada :) Nad pun curi-curi masa jugak kekadang nak update entry

      Padam
  5. hebat la kak nad... 5k pun dah okey,hehe... insyaallah nanti 3k pulak,hehe :) tq share tips ni :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe tulaa, bagi akak blog camni 5k pun dah cukup bersyukur la Fatanah..

      In Shaa Allah :D Hehe akak try usaha

      Padam
  6. congrats..

    setuju, tiada siapa dapat menafikan kuasa facebook, twitter dan google plus dalam menjana trafik segera. cuma satu, jangan over share. dan rajin-rajin "engage" dengan follower.

    mungkin kalau "bermain" dengan SEO boleh lagi berjaya. atau memang dah praktikkan?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks Satonaka! :D

      Kan? Yang penting kena rajin share & spread link (not spam). Dgn followers tu lagi penting sbb diorang la supporters kita.

      Hehe idok pandai main SEO :b

      Padam
  7. baru-baru ni alexa aku makin naik..risau plak tetiba..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha nape pulak nak risau niii. Bersyukur je :)

      Padam
  8. Tak juga... salah satu kateria Alexa Rank adalah kepopularan sesuatu laman itu didatangi oleh pembacanya.

    jika pembaca yang sama datang setiap hari lagi mantap dan stabil ranknya. Cara terbaik, buat ramai pembaca datang setiap hari dan buat mereka datang setiap hari.. insya'lah.

    Macam mana pengiraan Alexa? masih menjadi misteri. Tetapi di US, mereka amat menitik beratkan Alexa :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ohh, kira kena ada pembaca blog setia lah camtu eh Bro?

      Thanks atas ilmu :)

      Padam
  9. Satu lagi, jangan lupa install alexa toolbar. Sebulan lepas blog saya sejuta lebih, tengok blog orang ........ eh, kenapa aku punya teruk sangat? Fikir punya fikir, baru teringat...... Sekarang dah 707,281......

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha yg tu Nad tak buat T_T Malas semacam je. Tapi mungkin kalau buat boleh terus naik? Akan cuba nanti :)

      Thanks info :)

      Padam
  10. hebat!niesa ni pernah gk cari2 mcm mana nk naikkan ranking..tp lepas tu mkin malas pulak..haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe takpe kak Niesa.. Kita blog personal ni tak tinggi sgt pun kan ranking..

      Padam
  11. haha! kite baru tau pasal alexa ni.. td cek, 30k in malaysia, hehehe~~

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama ler! Haha :b Usaha lagi usaha lagi~ Mesti boleh naik punya..

      Padam
  12. singgah jgk kejap cuti2 ni ! ssh nkkomen dgn tab ni !

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe tab memang susah sikit kak.. Thanks sudi leave comment sesusah..

      Padam
  13. Wah tahniah untuk pencapaian blog nad .. Nice tips kak nad nnti boleh refer sini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks Fiqah! :D Hehe selalu selalu la check ranking Alexa :)

      Padam
  14. Tahniah! Saya punya ranking baru 7K...

    BalasPadam
  15. betul tu dear :) kalau rajin BW memang ranking cepat naik. hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe tula.. Sebenarnya traffic tu yang nak kena jaga hehehe :b

      Padam
  16. errr.. kita ranking ke 348 :p

    BalasPadam
  17. thanks 4 da tips...sy setuju dengan entry nie, blogwalking sememangnya sangat penting kalau nak menaikkan entry alexa nie..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hee sure Azlan :) Goodluck eh naikkan ranking. Hew

      Padam
  18. Balasan
    1. Haha yeke? Sama lah kita. Goodluck tau! ^^

      Padam
  19. thanks share. nice info :) kita ranking ke 23 dalam malaysia :')

    BalasPadam
    Balasan
    1. Welcome Fatin :) Selamat mengamalkan tau..

      Are you sure Fatin? Nad check dalam 10k something

      Padam
  20. Assalamualaikum. Maaf mngnggu. Saya cuma nak tuntut hadiah bloglist bgi segmen faris farizat. Maaf kalau saya salah tempat. Untuk pengetahuan akak saya pnggna bru blogger :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam Liyana :) Right place. Nanti Nad inform bila dah review eh

      Padam
  21. Balasan
    1. Thanks Fara :) Selamat mengamalkan & Goodluck naikkan ranking. Hehe

      Padam
  22. and make sure keyword kita kuat :)

    BalasPadam
  23. Owh.. sudah faham.. nice sharing ^_^
    http://lifeisgreatwithme.blogspot.com/2013/12/ranking-alexa-1.html
    Amalkan tips awak :P Spread xD

    BalasPadam
  24. ala.. sikit nye tips.. panjangkan la lagi... anyway, good info. sy punya blog cerita pasal android. nak tau cara jimat bateri phone, boleh la lawat blog sy di http://ctscomputer.blogspot.com/

    BalasPadam
  25. assalam ...tq i ambil sedikit info u yang bernas ni....like to see u ...sweet face !

    BalasPadam