Tips Berjimat Cermat Bagi Pelajar

3:38 PTG


Hi Assalamualaikum.



Bagi seorang pelajar, memang perkara basic la untuk belajar menggunakan duit belanja secara berhemah. Tak kisah la even if duit tu duit parents or pinjaman tapi still kena kawal. Kot la time awal sem tu dah berseronok habis-habisan, memang ikat perut la time da hujung sem tu.. kekadang plak, ada je orang yg guna ke arah keperluan, memang dah save habis ah. Tapi still cam tak cukup. Hmm



Rasanya bukan sorang dua yang ada problem camni. Benda ni dah macam perkara normal pun bagi student. Nama pun student kan, bukannya kita kerja. So, nad nak share sikit cane cara nad saving dekat uitm pun. Ala tak banyak pun sbb bila weekend keluar kantoi jugak duit tu -.-



Jom tengok camne nak save moneyyy~


1. Rajin join program

Rajin join program ni means join program yang uni korang anjurkan. Kalau korang really into uni life, banyak je program-program yang dianjurkan secara percuma. Students takyah keluar modal pun. Siap ada makanan free lagi. Kot nasib korang baik kekadang dapat tshirt free kot. Lagi untung kalau program tu 3hari 2malam, save terus bajet makan untuk minggu tu hahaha.




2. Bijak menolak pelawaan kawan

Lagi-lagi buat yang ada ramai kawan, rasanya tipulah kalau diorang tak ajak keluar kan? Tak cukup dengan weekend, weekdays pun ada je yang ajak keluar. Kekadang bukan apa.. Saja nak keluar. Tapi still la pakai duit kan. Korang kena lah pandai tolak sikit pelawaan tu. Hehe, Nad fail part ni :p




3. Bawa duit dalam kuantiti yang sedikit

Bawak dalam kuantiti yang sedikit. Jangan pulak tak bawak langsung lepastu suruh orang belanja -.- zz. Cara ni akan buat kita lebih berhati-hati dalam menggunakan duit sebab kita tahu duit dalam poket ada berapa la sgt T_T Lepastu kalau nak keluar jenjalan dan nak cara laaaaagi selamat, gi tinggal kad atm tu dekat bilik je. Kalau bawak dan ada rasa nak beli pape memang tak fikir dua tiga kali nak pergi cucuk duit :)




4. Beli yang perlu sahaja

Nama pun student. Beli apa yang perlu sahaja. Tak perlu nak mewah sgt. Semua orang pun tahu duit student ni bukanlah banyak mana ekeke. Melainkan la korang tak beringat langsung duit korang tu duit pinjaman lolzzz. Kepada diri sendiri, tolonglah beli apa yang perlu sahajaaa.





Ini salah satu contoh pembaziran.







Quote untuk korang yang tengah nak saving!

Kurang berbelanja tak bermakna anda miskin!


You Might Also Like

47 ulasan

  1. suka entry jenis nie. untuk masa depan saya, hehe in shaa Allah. thanx ye kak nad. nanti share laa lagi pasal student2 gini.. penting and bermanfaat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ehe Elina suka eh tips tips ni ;) Hehe nanti akak cari idea lagi ehh

      Padam
  2. yg no 1 tu kalau untung siap bg elaun blnja lg

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan? Kita je yg kena pandai cari peluang :)

      Padam
  3. nice quote n nice tips . tapi nak kawal nafsu berbelanja tu agak payah la kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe thanks kak Lieya. Tau takpe kak, lagi lagi kita perempuan ni. Haish, macam macam

      Padam
  4. tq sharing sis..
    yang bab tlok plawaan rakan..tu yg paling susah..yg lain ok lg..he..he,,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe tau takpe, nanti kang dikata apa pulak kan. Sekali-sekala tu boleh la kot ;)

      Padam
  5. Balasan
    1. Hehe sama-sama Fiqa ;) Semoga berguna buat kita

      Padam
  6. nice info and tips...amat berguna lagi-lagi student macam saya yang buzy dan selalu terboros...hehe...apa-apa pon selamat berkenalan Nad

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe student memang terboros kekadang cik Akie :p Normal tu ehehe

      Padam
  7. dlu kita stdy pon bnyk mbazzir heheh.;p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeayyy sekarang Kyla dah tak membazir :)

      Padam
  8. Wahhh bagus betul tips kak nad ni .. Kena belanja wisely ni .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe kena, harus tau Fiqa. Dah dah kita jgn membazir dah eh :)

      Padam
  9. untung parents nad dapat anak yang berjimat cermat :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ehhe takdelah Wan, Nad pun tengah berusaha ke arah tu :)

      Padam
  10. best sharing especially for students :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe ikr :) Jom sama-sama kita berjimat

      Padam
  11. good sharing for student2 kat malaysia ni :D

    BalasPadam
  12. suka quote tu.. haha..
    student sekarang memang dah tradisi, hujung sem je pokai..
    lau akak, awal2 sem memang dah list dah benda penting yang nak beli..
    pastu pisahkan keperluan dengan kehendak.. hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ehehe sila berpegang pada quote tu eh kak Anne :)

      Kan kan? Ramai yang awal-awal sem dah lupa diri lol

      Padam
  13. Ima kurang berjalan dan membeli. tapi, skali keluar.. hmmm.. banyak yang habis. hohohh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe normal tu Eimma. Lagi -lagi bila keluar weekend ni kan

      Padam
  14. qila memang miskin so memang kurang berbelanja eheheheehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alala Qila niii tipu je tau >< Mana ada miskinnn

      Padam
  15. saya pun kalau kat skola belanja RM2 je. baki lagi RM3 simpan dalam tabung. akhir tahun baru boroskan duit2 tu. Oh ini tidak bagus! xD

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ahaha kalau simpan gterus masuk bank mesti da banyak dah Mazni :)

      Padam
  16. daebak lah tips nie . trima kasih . akan di praktikkan .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe thanks Syuda :) Selamat ber-praktis

      Padam
  17. dulu msa student memang kena jimat. hihi..
    salu mkn maggi je pon. licha menabung inti sini

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wahh haha time jadi student ni memang memacam kena jimat kan?

      Thanks Licha :)

      Padam
  18. tips yang menarik dan bernas...klik nuffy sini...

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
  19. Haha.. banyak ye program yang u ty buat.. Ingatkan takde dah.. sekolah menengah je.. tersilap rupanya ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe banyak la program dekat uni. Cuma kita je yg biasanya malas nak join hehe

      Padam
    2. Haha.. mana ada.. saya rajin join laa :P

      Padam
  20. masa zaman belaja akak mmg sll join mcm2 program..bleh mkn free n mkn sedap..haha..nice sharing nad.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe hanya yg join je tahu kelebihan dia kan? Org lain tak nampak :) Hehe thanks kak Niesa..

      Padam