Kelebihan Makan Bendi

12:54 PTG


Hi Assalamualaikum.


Hahaha tetibe cerita pasal bendi. Nak tau sebab apa? Sebab Nad ni jenis tak makan sayur :p So, bila dah belajar makan sayur sikit-sikit ni nak la jugak tau apa kelebihan yang badan kita ni dapat kan? Certain orang memang tak suka sebab bende berlendir, tapi Nad suka so memang Nad cari tau apa kelebihan dan khasiat makan bendi. Nak tau camne Nad boleh ter-makan bendi pulak ni? Camni...



Time tu uni dah start cuti tapi Nad balik lambat. So gerai yang bukak dekat foodcourt pun sikit je. Pastu bila turn Nad nak makan makanan pun tinggal sikit-sikit gitu je. So Nad cuma amik ikan. Kebetulan pakcik gerai tu nak habiskan satu lauk ni sebab tinggal bendi sebatang je. Pastu dia offer free. Typical Malaysian ah makanan free kot hahaha so Nad amik jelah. Sampai bilik nak try la jugak makan, eh sedap rupanya! Since dari tu, Nad memang makan sayur bendi ni :)




1- Menguatkan otak dan menambah daya ingatan.
2- Melawaskan pembuangan air kencing.
3- Mencuci hati kita.
4- Menstabilkan kandungan gula dalam darah.
5- Membantu merawat ulser dan mengurangkan kekejangan pada sendi.
6- Amat baik untuk kemurungan, keletihan dan rasa tidak selesa.
7- Lendir bendi - Ubat untuk menyejuk dan melembutkan kulit.




Wew~ Tak sangka Nad dapat semua khasiat bendi ni :') Ahaha. Yela, bila jarang makan sayur kan. Mesti ah nak kena tahu apa jela kelebihan aku dapat makan benda ni kan. So siapa yang tak makan bendi, jom ah jadikan bendi your fav too! ;) Sedap tau bendi sebenarnya hehehe. Selamat belajar makan bendi! :p





P/s : Maaf 4  hari tak ber-update :'( Kita gi holidayyy dekat Pulau Pangkor hihihi


You Might Also Like

49 ulasan

  1. oh oh oh begitu ceritanya finally makan jugak bendi ye kak nad? :P
    Ahahahah.
    Kalau cemtu meh dtg rumah qila byk sayur free lewlz.
    heheheheh. Amboi amboi *cekakpinggang*
    Pergi pangkor?!?!?!!?
    Omg bestnyaaaaaaaaaaaaaaaaa hihihi have fun kak nad!
    Dont 4get to update bout that too ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehehehehaha macam tu lah ceritanya Qilaaa :p Hahhaha amboiii perli ohhh. Heheh already forgot about Pangkor :p

      Padam
  2. saya salah seorang penggemar bendi! bendi sedap dimakan bila ada asam pedas atau direbus! nyum nyum. btw, nice entry ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama! Hihihi favourite bila ada dalam asam pedas sedap gila ah

      Padam
  3. suka juga makan bendi lagi2 masak asam pedas letak bendi kan :P

    BalasPadam
  4. Waa.. nak makan jugalah bendi nih :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe jom jom belajar makan bendi Yun Sing :)

      Padam
  5. lagi kebaikan bendi, baik diamalkan dalam kalangan ibu mengandung sebab akan pengaruhi kecerdasan otak bayinya :l bendi sedap dalam gulai saja

    BalasPadam
    Balasan
    1. Serious? Okai nanti pregnant nak makan bendi jugak hehe. Err, jap gulai yg mana eh?

      Padam
  6. Kak niesa pun bkn jenis mkn sayur..haha...entah bila nk blaja mkn sayur..
    Wahh!ptt senyap je..bercuti ye...have fun nad! Selamat bercuti ya.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ehh sama lah kita rupanya. Hihihi, thankyou kak Niesa ^_^

      Padam
  7. ate idak le nyinggah jenguk kite kat sini cik nad? hahaha ;D
    bendi sedap, especially dalam kari atau asam pedas. yumm! :)

    BalasPadam
  8. hehehe.. akak suka makan bendi... nyumm~~

    BalasPadam
  9. Oh bagus rupanya kacang bendi ni. Biasa masukkan dalam kari ikan saja...sedap!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Heheh jangan masukkan je, makan sekali tauu. Sedap!

      Padam
  10. baru tahu kelebihannye..thanks for sharing..hehe

    BalasPadam
  11. kite makan kangkung jerrrrr. ehehehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha amboi? Tak habis lagi issue kangkung ye? :p

      Padam
  12. Akak ada kawan suka makan bendi mentah cecah dgn kicap.sedap juga...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Uish, tak pernah try la pulak kak? Sedap ke mentah mentah tuu T_T

      Padam
  13. akak pun suka makan bendi...sedap dalam kari ikan... :)

    BalasPadam
  14. kakak saya yg sebaya kak nad ni pun suka makan bendi, bila mak saya masukkan bendi dlm kari ikan dia yg kebas dulu :p tapi saya tk suka makan bendi, hahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha nasib Mazni tak suka. Kalau tak bergaduh la korang dua berebut bendi! lol

      Padam
  15. saya mmg suka makan bendi walaupun tak tahu sebegini banyak khasiatnya,

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haa diam diam dapat khasiat bendi. Kan untung tu ;)

      Padam
  16. mencuci hati tu yang penting...ada sorang tu ...hati dia busuk sangat...nanti wan nak bg kari bendi lha kat dia..ahahaha

    BalasPadam
  17. banyak khasiat bendi ni kan, saya pun suka makan bendi ni, cicah dengan sambal belacan sedap hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sedap eh? Tak pernah lagi makan sambal belacan hehehe tu taktau kak Dila

      Padam
  18. Saya makan kangkung sebab murah. hehehehe. =P

    ZH Blogger

    BalasPadam
  19. Akk tambah bendi baik untuk kelahiran baby heheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bagus kak :) Sebab tu Pearl sihat kan hehe

      Padam
  20. Balasan
    1. Hehe ha'a kak Fuza, ambil angin sikit hehe jenjalan :p

      Padam
  21. Salah satu sayur yang aku tak makan iaitu bendi. hehehe

    BalasPadam
  22. bendi makan time asam pedas je .. ehh ada GA saya. nak join tak nad? syarat2 dia senang jer http://www.ianfaizal.com/2014/01/mini-giveaway-by-ianfaizalcom_17.html

    BalasPadam
    Balasan
    1. Bendi + Asam pedas memang superb la Ian hehe

      Padam
  23. tak suka makan bendi sebab lendir tu..hihihi.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lendir dia yang delicious tu Ainim hehehe

      Padam
  24. Wah nice sharing..memang sedap kalau goreng kicap, masak asam pedas kan.Tapi gugurl jgn selalu makan bendi ye...almaklumlah penjagaan wanita.bak kate orang tue2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thankyou Mama Darwish :) Oh ye eh? Okokaiii, Nad macam jarang jarang je

      Padam
  25. bendi nie potong2 tumis dgn cili skjp jer..t hilang zat msk lelame kn..pehh sdp..try la.btw,,tq sharing=)

    BalasPadam