Tips Nak Hilangkan Stress

3:51 PTG


Hi Assalamualaikum.



Lama tak kita menghilang? :( Hmmph serius banyak gila problem sekarang. Dengan half of my class nak kena move ke UiTM Pasir Gudang (new campus), tapi Nad tak kena pun. Pastuuu this week ada dua tests. Pastuuu crush kita dah ada girlfriend. Stress stress stress. Macam mana nak hilangkan stress ni? 




Nad ni pulak jenis kalau ada problem memang akan fikirrr je, takleh nak lupa. Padahal benda bukan boleh solve pun kalau overthink Hmmp. Aghh so tetibe teringat Says.com pernah post cara nak release stress. So here we go!




Dengar lagu-lagu yang Relax


Kajian menunjukkan dengan mendengar lagu lagu yang relax, otak kita akan menghasilkan gelombang otak dan jantung dengan rentak apa tah. Kira cam kalau kita dengar lagu yang relax relax, otak kita pun akan ikut relax ^-^ Contoh macam lagi ni (Weightless).




Abaikan Handphone Kita



Zaman sekarang ni normal la kalau boleh asyik nak berkepit je dengan phone kan? Cuba try bila kita stress, kita abaikan phone sekejap. Lagipun ada kajian yang mengatakan bila kita asyik nak check message or updates boleh buat kita stress. Lagi bila kita harap someone text tapi dia tak text pun :(  Nad rasa memang betul kot kajian ni hahaha.




Makan Coklat & Chewing Gum




Standard perempuan kalau stress memang makan banyak hahaha. Baru perasan benda ni jadi dekat diri Nad :( Selalu RM10 tu boleh buat makan 2-3 hari. Tapi lately RM10 tu sehari pun da boleh habis. 

Coklat gelap => Makan 40g sehari boleh membuatkan otak release bahan kimia gembira.
Kunyah chewing gum => Mengurangkan tekanan, Meningkatkan daya fokus!




Tengok Movie Yang Kelakar



Bila korang tengok movie yang kelakar, automatik korang akan gelak. So bila gelak terus jadi happy lol hahaha. Kajian ada cakap kalau kita gelak takdelah kita stress sgt :) In Shaa Allah. Biasanya Nad layan Running Man jelah kalau nak gelak happy happy ni haha




Serius ahh banyak problem sekarang sampai stress memanjang. Lepas je post entry ni Nad ingat nak off data jap nak jauh dari phone pastu nak study untuk test hahaha harapnya menjadi betul lah. Jangan lepastu fikiran melayang entah ke mana sudah. Doakan kita :) Nak naikkan balik pointer yang jatuh teruk last sem. Selamat mengamalkan tips tips nak hilangkan stress ni. Stay happy and spread the positive vibes ye! Hihi


You Might Also Like

48 ulasan

  1. Petua yang sangat berguna pada diri ni :)

    BalasPadam
  2. good luck dear... relax, keep calm. insyaAllah, you'll be fine! :*

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe thankyou Fairuz! Terima kasih! :*

      Padam
  3. sgt menarik. .slalu dgr lagu n tgk runningman klu stress. .hehe :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeah, Running Man! Stress je automatic mesti tengok cerita tu punya lah

      Padam
  4. halah. halah. crush dah ada gelpren?? :p sedihhhhh !
    btw, keep clam dear :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahhahaha yes dia dah bahagia sekarang. Takpe dah taknak crush dgn dia lagi dah hahaha

      Padam
  5. Mkn coklat,abaikan phone n tgk movie klaka kak niesa sokong...yg dnga lagu tu kurang kot..haha...gudluck test nad...focus2.. Hihi

    Crush dh ada gelpren ye?xpe nad..kumbang bukan seekor..ecewah..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhahahah yeay! Thanks kak Niesa :) Hahahha takpe sekarang dah jumpa kumbang lain kihkih

      Padam
  6. hahha biase lah manusie kalau namenye ade masalah, hahha issokay awak. masalah tu pun mematangkan kite tanpe kite sedar kan. nways, nice tips!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe betul betul! Sekarang lebih matang :p Hehe thankyou Ryn

      Padam
  7. good entry :)
    http://asmasuhaimi.blogspot.com/

    BalasPadam
  8. Make sure dpt deen list balik tau hiks.
    kak nad inshaallah everything will be super fine for u ok u r in my prayers heheheheheeh
    oh ya!!! :D
    <3
    jgn lupa nangis kalau stress hiiihihihi nnt u ok heheehehhehee
    thanks sbenarnya qila stress sikit ni hiks

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha I cannot promise that Qila. 3 pointer in shaa Allah :)
      Aloloo banik gila Qila thankyou you are the best for me!
      Alaaa taknak nangisss no no taknak

      Padam
  9. Abaikan phone xD
    Contohnya qila :P

    BalasPadam
  10. yang tengok cerita kelakar tu setuju. kalau saya nak hilangkan stress biasanya tidur. itu lebih afdhal xD

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha taklehhh. Nanti lepas bangun mesti rasa berat je kepala :(

      Padam
  11. aku kalau stress memang aku akan dengar lagu ataupun menonton wayang ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeay tengok movie. Memang paling best la untuk release stress :)

      Padam
  12. abaikan phone.. tu macam tak boleh nak buat.. hihihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahha ala usha usha sikit je hihi :p

      Padam
  13. aisyah nangis je kalau streess.
    lps tu pening kepala. haha
    thanks for sharing kak nad^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha kannn jangan nangis lah. Makin berat nantiii. You're welcome Ecah :)

      Padam
  14. boleh amalkan nanti ni, hihi

    BalasPadam
  15. sentiasa abaikan phone.. hahaha.. dengar lagu yg mendamaikan. setuju! :DD

    BalasPadam
  16. menjadi ke abai fon...dah rasa macam sehati sejiwa dah dengan fon tu...hahhaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehhe ala kejap je. Just nak bagi relax sikit :)

      Padam
  17. yup..this tips sebenarnya amat berguna and my fav sekali time nak hilangkan stress ialah sumbat telinga dengan earphone sambil dengar lagu..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe nice Lan :) Ada certain lagu yang sesuai didengar time stress, ada jugak yg tak kan

      Padam
  18. Yes tip yg bagus.Semua ni akk pernah buat hehehe

    BalasPadam
  19. dengar lagu ni..best sangat kalau time stress.... in the arms of an angel :D

    BalasPadam
  20. Tips yg bermanfaat especially utk student..Huhu.
    Lama dah kiter x blogwalking sini..

    http://alynnnyzaa.blogspot.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe betul. Student dah la selalu stress. So kena la pandai cari cara nak release stress tu kan? Hihi kita pun

      Padam
  21. hee kalau kita , suka menyanyi pakai earphone sambil2 dengar lagu sekali tukan , takpun ada satu masa dah taktahan memg sengaja nak nangis , lepastu dah ok balik . hmm tengok hp tu memg lah kdg2 tambah stres , hrapkan dia text atleast kurang la beban sbb boleh share , tp haprak k haprak . ahahhaa . haishh -,-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhahahah kelakar la Miss Rin ni. Betul betul, gaduh dgn boyfriend paling kena avoid lah tengok phone tu hahaha

      Padam
  22. Setuju dengan semua tips yang diberikan :)

    BalasPadam
  23. Nice sharing :) Memang kebelakangan ni ada yang stress la :3

    BalasPadam