10 Wanita Islam Terkaya Dan Tercantik Di Dunia

9:16 PG


Assalamualaikum Hai.


Perempuan cantik selalu senang je tarik perhatian orang kan? Camne pulak kalau cantik + kaya? Kalau cantik + kaya + pandai haa cane pulak? Memang package lah. Sekarang ni pun memang ramai perempuan yang berjaya kan? Tak kisah la atas usaha sendiri or harta keluarga. Jom tengok antara wanita-wanita Muslim terkaya dan tercantik di dunia.



Ameerah al-Taweel, Arab Saudi



Isteri kepada Putera al-Waleed bin Talal, salah seorang ahli keluarga diraja Arab Saudi.
Suaminya merupakan ahli perniagaan berusia 58 tahun, disenaraikan lelaki ke-26 terkaya di dunia dengan nilai bersih lebih $20-25 billion.
Putera al-Waleed merupakan pengasas dan pemilik Kingdom Holding Company.



Lalla Salma, Maghribi


Isteri kepada Raja Mohamed VI.
Walaupun bergelar "The First Lady", beliau tetap seorang yang merendah diri.
Kekayaan suaminya dianggarkan sekitar $2.5 billion.



Rania al-Abdullah, Jordan


Merupakan permaisuri Jordan dan berkahwin dengan Putera Abdullah II.
Khabar angin mengatakan raja Abdullah telah menghabiskan lebih 1 billion dalam pembuatan Taman Tema Star Trek sahaja.
Pernah digelar sebagai permaisuri tercantik pada 2011.



Kulsum Zohar Godabari, Arab Saudi



Secara rasmi menjadi permaisuri Arab Saudi.
Isteri kepada Sheikh Avdi al Muhammad.
Dilahirkan dalam antara keluarga paling kaya di dunia.
Diakatakan jarang sekali mendedahkan wajahnya, namun kini wajahnya sudah banyak di internet.



Hajah Hafizah Sururul Bolkiah, Brunei


Anak perempuan kepada Sultan Brunei.
Bapanya pernah disenaraikan sebagai orang paling kaya di dunia pada 1997.
Memiliki sebuah kereta Rolls-Royce disaluti dengan emas 24 karat dan memiliki sebanyak 7,000 kereta lain.
Memiliki kediaman diraja terbesar di dunia dengan 1,700 bilik di dalam istana.
Sultan Brunei membelanjakan sebanyak $20 million pada perkahwinan Hafizah.



Sultanah Nur Zakirah, Terengganu, Malaysia


Permaisuri Terengganu, isteri kepada Tuanku Mizan Zainal Abidin.
Terdapat sumber mengatakan kekayaan mereka hampir atau lebih $15 billion.



Sheikha Moza Bint Nasser al Missned, Qatar


Isteri kedua daripada tiga isteri Sheikh Hamad bin Khalifa al Thani.
Kekayaannya dianggarkan lebih daripada $7 billion.
Negara yang mempunyai rizab minyak dan gas asli yang luas.



Sheikha Matia Binti Mohammed, Dubai


Anak perempuan kepada Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum, Perdana Menteri serta Naib Presiden Emiriah Arab Bersatu (EAB) juga salah seorang raja berperlembagaan Dubai.
Seorang atlet taekwondo dan pernah memenangi pingat perak pada Sukan Asia 2006 di Qatar.
Kekayaan keluarganya dianggarkan lebih $40 billion.



Hajah Majeedah Nuurul Bolkiah, Brunei


Berkahwin dengan Khaitul Khalil, Pembantu Pegawai Eksekutif di pejabat Perdana Menteri.
Bapa Majeedah, Sultan Brunei antara orang paling kaya di dunia dan sangat gemar pada emas.



Sheika Hanadi Bint Nasser al Thani, Qatar


Seorang pegawai bank, pelabur, usahawan hartanah dan salah seorang ahli perniagaan yang paling berjaya dalam sejarah ekonomi Qatar.
Penasihat Khas di Standard Chartered Bank.
Ketua Pegawai Eksekutif bagi projek al Waab City.
Merupakan Timbalan Ketua Pegawai Eksekutif bagi Nasser bin Khaled al Thani & Sons Group.
Kekayaan keluarga mereka dianggarkan hampir $15 billion.


How I wish I was as beautiful, intelligent and rich as they are hahaha :')


You Might Also Like

48 ulasan

  1. Wahhhh beruntungnya merka ni. Rezeki. Pape pon nice info nad. Klu x akk pon xtaw psl bndmni hehehh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan kak? Untung sgt diorang :) Hihi thank you kak Kyla

      Padam
  2. pergghhh!!mmg cantik la kan..kaya la tu..package..
    ehem..i wish that too..hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhahahah alamak kak Niesa nampak eh? Malu la tapi nakkk haha

      Padam
  3. memang kaya. apalah diorang nak buat duit bebanyak tuuu eh. hahaha xp

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhaahha simpan untuk keturunan yang akan datang mungkin?

      Padam
  4. salam tuan rumah..=)
    harta 7 keturunan pun tk habis ni..kan??

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wasalam kak Wan :) Hahaha tau takpe. Beli macam macam membazir pun tetap ada je duit ha

      Padam
  5. info yang menarik...hee tersenarai juga sorang dr malaysiaaaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih kak Ima :) Heh alhamdulillah ada la jugak wakil dari negara kita kan hehe

      Padam
  6. pergh perhhhhh
    eh ada jugak dr malaysia alhamdulillah hee.
    tapi ramai eh dr qatar & brunei heeee~~

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe alhamdulillah Qila :) Tula Brunei kan negara kaya ihihi

      Padam
  7. banyak nya duit diorang. Rezeki diorang. nice info kak ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha terlalu banyak oh Tashira. Thank you :)

      Padam
  8. Ya Allah, kaya nya diaoraaanngg

    BalasPadam
    Balasan
    1. Masha Allah kan Puteri kann. Terlalu kaya

      Padam
  9. menarik! tapi akak rase awk salah taip nama sultanah terengganu. Sultanah Nur Zahirah, bukan Zakirah. Cuba cek balik :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks kak Diana tolong bgtau! Hehe hai semua, kita ada typo tau. Tu Sultanah Nur Zahirah bukan Zakirah. Maafkan saya

      Padam
  10. Nad... i wish it too... huhuh <3

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ekeke amin in shaa Allah Zati hehehe <3

      Padam
  11. Wow.. betul ke ada orang punya 7000 kereta..? .__.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mungkin Yun Sing. Well, dah kaya sgt ada duit pun taktau nak buat apa so dia borong lah kereta banyak banyak lol

      Padam
  12. wowww :D memang cun semuanya hee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe syoknya lah kan jadi diorang ni

      Padam
  13. yg kenal pun cuma Lalla Salma, Rania al-Abdullah, Hajah Hafizah, Sultanah Nur Zahirah.. yg tu je XD ahaha..

    mmg suka dgn First Lady Lalla Salma.. sbb beliau baik ^__^ cantik.. (erm mmg kewajipan seorang Muslimah munutup aurat) tapi rambut merah beliau mmg cantik.. rambut merah kan rambut asli yg paling rare nak jumpa kat Bumi kita (even if I listen somewhere before that she use henna to make it more red) :D cantik kan ^__^
    alangkah bagus kalau beliau menutup aurat :D mesti lagi cantik.. :D anyway I like her <3

    and this is the first time I know Sheikh Matia.. She looks so gorgeous ^___^
    btw wow... kaya gila :D

    kalau duit ada banyak.. hurmmmm.. XDD

    BalasPadam
    Balasan
    1. Banyaknya awak kenal :O Kita kenal wakil Malaysia je lol! Hahhahhahahha mesti basic knowledge bagus ni banyak membaca ehh?

      Padam
  14. Assalamualaikum... Wah hebat-hebatnya merka....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam Nasuha. Hebat hebat belaka kann

      Padam
  15. Rania Al-Abdullah mmg my idola.
    Cantikkan dia

    Jom ramai2 join GA Fuza http://fuzamusa.blogspot.com/2014/04/sulamanlaceheaven-1stga.html

    BalasPadam
  16. cantiknya, dahlah kaya pulak tu.

    BalasPadam
  17. Assalamualaikum...dah kaya....cantik lagi..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam kak Diana. Tulah rezeki mereka kann

      Padam
  18. memang kaya.. sultan brunei tu. huu respect

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha sama ah Brunei negara kecik je tapi maju macam apa. Respect respect

      Padam
  19. untung la..cantik and kaya pulak tuh.....:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe kan? Untung berganda-ganda kalau macamni. Terlebih untung lahhh

      Padam
  20. Yang Lalla Salma tu lawa gila kak nad T-T Rezeki betul lah diyorang ni .. lawa, cantik, kaya..

    BalasPadam