Kelebihan Membaca Surah al-Fatihah

7:06 PTG


Assalamualaikum Hai.



This entry should be posted yesterday, time hari Jumaat sebenarnya, hari yang mulia kan. Tapi tak habis type and then dah malas. So takpe hari bila bila pun boleh la hahaha. Ilmu agama bila bila pun boleh share and adapt dalam diri kan? Hari hari kita baca al-Fatihah tanpa kita sedar apa kelebihan dan kebaikan kita baca surah al-Fatihah ni. 



Semua orang tahu al-Fatihah la surah paling basic. Bila nak start baca al-Quran ke apa mesti start dgn al-Fatihah. Solat pun diwajibkan baca al-Fatihah. So kira baca al-Fatihah ni dah macam rutin and memang wajib hafal lah. 








Maksud surah al-Fatihah:

1- Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.
2- Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.
3- Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang.
4- Yang memiliki Hari Pembalasan.
5- Hanya Engkau lah yang kami sembah dan hanya pada Engkau lah kami meminta pertolongan.
6- Tunjukkan lah kami jalan yang lurus.
7- Iaitu jalan yang Engkau telah berikan nikmat kepada mereka. Sedangkan mereka itu bukan lah orang yang dimurkai dan bukan pula orang yang sesat.



Kelebihan Surah al-Fatihah


Diamalkan 7 kali selepas solat fardhu.
Keberkatan dalam kehidupan.
 Dipermudahkan hidupnya di dunia dan akhirat.


Diamalkan 20 kali selepas solat fardhu tanpa berkata-kata.
 Allah akan meluaskan rezeki.
 Datang rezeki yang tidak pernah diduga.


Dibaca 40 kali pada air.
 Air tersebut akan menjadi penawar segala penyakit kecuali mati.


Diamalkan 41 kali setelah qabliah Subuh (sebelum solat Subuh).
 Darjat dan pangkat dinaikkan.
 Rezeki diluaskan oleh Allah.
 Dimudahkan untuk membayar hutang.
 Disembuhkan daripada penyakit.
 Usaha akan selalu berhasil dan cita-cita dikabulkan.


Dibaca 41 kali bersama surah al-Ikhlas, al-Falaq dan an-Naas sebelum tidur.
 Dijaga daripada sebarang bahaya kecuali mati.


Diamalkan 100 kali sehari pada tiap-tiap selepas solat.
 Dipermudahkan segala urusan harian.
 Dibersihkan hatinya daripada sebarang kekotoran.
 Tidak mudah berasa kecewa dan jauh dari mudharat.
 Dikurniakan sifat rajin dan semangat.



Kalau nak diikutkan ini baru sikit sangat kelebihan baca surah al-Fatihah ni. Ada berpuluh puluh atau mungkin beratus lagi kelebihan al-Fatihah lain yang Nad terlepas, yang manusia lupa nak explore tapi Allah tetap bagi ganjaran ni pada kita, Kalau nak tau lebih banyak lagi boleh google je confirm ada banyak lagi fadhilat amalkan membaca surah al-Fatihah ni. Start sikit-sikit. Kalau kita tak mampu nak buat yang banyak, kita buat la sikit and try to improve everyday. Kan? :)


You Might Also Like

42 ulasan

  1. Alhamdulillah, banyak kelebihan surah fatihah ni :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul betul Mazni :) Selalu la amalkan eh? Hehe

      Padam
  2. Assalamualaikum... Banyak kelebihan dn kebaikan membaca al-Fatihah ni...dn surah2 lainnya juga...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam Nasuha :) Betul, surah lain pun banyak je kelebihan dia. In Shaa Allah ada masa kita baca lah kan

      Padam
  3. diantara surah yang mempunyai banyak fadhilat bila dengar qari yg hebat baca subhanallah rasa sedih je. bila diri sendiri baca hmm kadang tunggang langgang tajwid

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu. Lagi lagi bila dengar diorang baca and kita hayati. Memang mendalam maksud dia kan

      Padam
  4. Wah. Ye ke ? Banyak jugak baru tau ni. Thanks untuk share ye sis.

    BalasPadam
  5. Semoga kita berjaya mengamalkannya... alhamdulillah

    BalasPadam
  6. Banyak fadhilat surah al-fatihah nie . Walaupun nampak pendek tetapi mempunyai maksud yang tersirat .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu Wanie. Kalau betul betul kita hayati maksud dia memang mendalam kan

      Padam
  7. Terima kasih Nad atas perkongsian yg amat bermanfaat ini. Surah Al-Fatihah(dan surah2 yg lain) sememangnya surah yg hebat dan banyak fadilatnya. Tapi, masih ada segelintir pelajar yg tak dapat membacanya walaupun berada di tingkatan 3.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama sama Shameel :) Fact nowadays kan? Hmm taktahu lah nak cakap apa

      Padam
  8. perkongsian yang baik dan bermanafaat nad.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. Terima kasih kak Niza :)

      Padam
  9. Insyaallah... jom amalkan.

    BalasPadam
  10. Jom amalkan, insyaallah dipermudahkan urusan di dunia dan akhirat.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jom Fisha! :D Hehe ameen in shaa Allah kan

      Padam
  11. banyak fadhilat amalkan surah , walaupun sepotong ayat

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul Shafiq :) In Shaa Allah kalau diamalkan setiap hari

      Padam
  12. alhamdulillah...mmg kadang-kadang buat selalu tapi xtau apa kelebihan dia kan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe betul kak Sally! :D Tak apa, yang penting kita ikhlas buat semua tu

      Padam
  13. Mcm dah lama je atak comment sini. tu lah nak try hafalkan maksud dia sekali, lebih bermakna. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhahaha rindu eh kak? :p Agak la lama lah jugak rasa dah tak nampak akak. In Shaa Allah hehe dulu pernah hafal pastu lupa dah haish

      Padam
  14. assalamualaikum..terima kasih ats pkongsian dan pringatan..smoga bermanfat sesama kita... insaallah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam Sobri :) Hehe sama sama. In Shaa ALlah bermanfaat buat semua :)

      Padam
  15. Assalammulaikum...tahniah bab menyatakan kebaikan mengamal al-fatihah...sy pun dh buat entri tajuk khasiat dan kelebihan al Fatihah ni di blog sy 16hb mgkn boleh usha2 tau blogwalking ke blog sy tgk2..tq

    http://arjunakasih23.blogspot.com/

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam Redzuan :) Eh ha ah la kejap lagi Nad datang berkunjung eh? Hihi

      Padam
  16. salam. nice sharing dear :)
    jom bersama amalkan ^^

    BalasPadam
  17. Assalamualaikum. thanx kerana saling ingat mengingati :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam kak Ros :) Hehe sama sama sekali sekala kann

      Padam
  18. Assalamualaikum dik...begitu banyak kelebihan surah Al-Fatihah...terima kasih atas perkongsian ini..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam kak Diana :) Alhamdulillah memang banyak kelebihan dia. Hehe sesama kak! ;)

      Padam