Kelebihan Membaca Surah Yasin

8:42 PG


Assalamualaikum Hai.



Minggu lepas dah pun selamat dengan kelebihan membaca surah al-Fatihah. So this week kita proceed dgn kelebihan baca surah Yasin! Ehe yeay. Yasin ni pun kira surah basic yang orang selalu baca tiap malam Jumaat, pada waktu pagi or bila nak buat penawar pada air. Kira surah yang selalu dibaca jugak la.







Berkat membaca surah Yasin:
Apabila orang lapar membaca surah Yasin, dia boleh menjadi kenyang.
Jika orang tiada pakaian, boleh mendapat pakaian.
Jika orang belum berkawin, boleh mendapat jodoh.
Jika dalam ketakutan, boleh menghilangkan perasaan takut.
Jika terpenjara, akan dibebaskan.
Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
Jika tersesat, boleh dampai ke tempat yang ditujui.
Jika dibacakan kepada orang yang meninggal dunia, akan diringankan siksanya.
Jika orang dahaga membacanya, akan hilang rasa hausnya.
Jika diaca kepada orang yang sakit, akan terhindar daripada penyakitnya.


Kelebihan lain surah Yasin:
Baca surah Yasin di permulaan hari, segala hajatnya pada hari tersebut akan ditunaikan.
Baca surah Yasin, akan menulis pahalanya seperti pahal membaca al-Quran sebanyak sepuluh kali.
Baca Yasin setiap malam dan kemudian meninggal, akan dikira mati syahid.
Baca surah Yasin semata-mata kerana Allah, dosanya yang dahulu akan diampunkan.



Sumber : Shafiq


You Might Also Like

22 ulasan

  1. kat sekolah kitorang setiap pagi jumaat selalu buat bacaan yaasin :D thanks share1

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe betul betul. Dekat sekolah sekolah memang banyak amalkan kann hehe even kerja pun kekadang ada jugak

      Padam
  2. sharing is caring. thanks kak nad =D

    BalasPadam
  3. semoga kita sama2 dapat mengamalkannya...

    BalasPadam
  4. thanks for sharing kak nad :D

    BalasPadam
  5. Alhamdulillah :) semoga kita mendapat syafaat daripadaNya :)

    BalasPadam
  6. subhanallah banyaknya :)
    terima kasih kak nad!!! <3

    BalasPadam
    Balasan
    1. Banyak kan Qila? Hehe rajin rajain baca surah Yasin eh? ^^ Sama sama Qila

      Padam
  7. nice sharing kak nad, insyaallah boleh amalkan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe thank you Ain :) In Shaa Allah kalau ada masa baca lah kan

      Padam
  8. hebatnya surah yasin ni :')
    thanks nad ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang hebat sgt Mirza :) Hehe welcome

      Padam
  9. Balasan
    1. Thank you kak Kyla :) Sama sama kita amalkan

      Padam
  10. Thanks for sharing this Nad...

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam