6 Cara Beli Rumah Dan Kereta Dalam 5 Tahun Akan Datang

10:10 PG


Assalamualaikum Hai.




Walaupun baru 20 tahun tapi dah start risau jugak lah. Mampu ke Nad nak beli rumah/kereta kejap kejap lagi? Dengan ekonomi yang tak berapa nak betul sgt, dgn belajar yang tak berapa nak hebat sgt. Boleh ke hidup sendiri dalam beberapa tahun lagi? Risau oh. First sekali nak bagitau ini bukan tips dari Nad sendiri. Ini dari apa yang Li Ka Shing, billionaire dari Hong Kong yang jugak merupakan orang terkaya di Asia cakap. 



Ini lah Li Ka Shing.





Belanjakan Kurang dari RM8 Sehari untuk Makan



Disuggestkan makan makanan yang simple je. Untuk breakfast, makan telur and minum susu. Untuk lunch, makan benda simple je, set ringan dan buah. Untuk dinner, pergi dapur masak sendiri and minum susu. Biasanya sebulan, total lebih kurang dalam RM200-RM250 sahaja. Bak kata Li Ka Shing, disebabkan kita muda lagi so tak akan ada masalah sangat terhadap badan untuk beberapa tahun akan datang. 




Belanja Makan Orang yang Menolong Kita Dalam Kerjaya Setiap Bulan



Tujuan belanja-belanja makan ni adalah untuk tambah circle kawan camtu. Kalau dah setahun 12 kali belanja makan, confirm confirm reputasi dan pengaruh naik sikit. Time ni jugak la kita boleh tingkatkan imej baik dan murah hati. Untuk kawan-kawan belanja je jugak makan tengah hari yang budget yang sampai RM50 pun.





Beri Perhatian Pada Pembelajaran dan Beli Buku Setiap Bulan



Betapa la ilmu tu penting kan. Ada duit ke takde duit ke,usaha untuk join kursus apape tak kisah la speaking class or what. Tujuannya untuk tambah ilmu kita. Memang akan berguna jugak satu hari nanti. Pastu jangan kedekut nak laburkan duit untuk buku. Aih, terkena batang hidung sendiri ni hahaha. Bila dah beli buku, baca dengan teliti dan pelajari pengajaran serta strategi yang diajar.





Travel At Least Sekali Setahun dan Membesar Dari Pengalaman Hidup



Luang masa untuk bercuti di luar negara. Beri ganjaran pada diri sendiri. Untuk save, stay dekat hotel hotel yang low cost sahaja. Bila ke oversea, baru minda terbuka and nampak cara hidup dan budaya masyarakat masyarakat lain. Dalam beberapa tahun mesti dah travel banyak negara dan banyak pengalaman yang berbeza. Gunakan pengalaman untuk upgrade diri sendiri.




Kalau Gaji Still RM1,300, Cari Kerja Part Time



Kerja part time yang dimaksudkan oleh Li Ka Shing adalah bisnes. Untuk berbisnes memang mencabar, tapi itu adalah cara paling cepat untuk tahu seni menjual. Sebaik saja berada dalam bisnes, kita akan tahu apa yang patut dijual dan apa yang tidak. Gunakan sensitiviti untuk mengesan sentimen pasaran sebagai platform untuk menjalankan perniagaan dan mengenal pasti produk yang boleh naik.




Beli Pakaian dan Kasut Biasa, Simpan Duit Untuk Tersayang



Dari ayat ni pun nampak Li Ka Shing ni seorang yang berpandangan jauh kan? Hmm. Simpan duit untuk yang tersayang dan beri hadiah pada mereka dan bagitau matlamat serta rancangan kewangan anda. Bagitau kenapa kita berjimat cermat. Bagitau usaha, arahan dan impian kita :)





Lagi Quote dari Li Ka Shing

Always remember to divide money [SAVE, SHARE, SPEND]
When you are poor, spend money so that people can see it. When you are rich, do not show off. Just silently spend the money on yourself. 
When you are poor, you must be generous. When you are rich, you must not be seen as a spendthrift.
When you are poor, you have to throw yourself out in the open and let people make good use of you. When you are rich, you have to conserve yourself well and do not let people make use of you.
When you are poor, be good to others. Do not be calculative. When you are rich, you must learn to let others be good at you. You have to learn to be good to yourself better.
YOU SHOULD START PLANNING NOW. When you are poor, spend money on others. When you are rich, spend money on yourself. Many people are doing the opposite.

You Might Also Like

61 ulasan

  1. kena berjimat dri sekarang. harga2 rumah dgn kereta zaman skrng semua dh mahal gila :/

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tau takpe. Zaman kita ni nanti Nini entah mampu ke tak kann :/ Hmmp

      Padam
  2. harga rumah+tapak rumah makin hari makin naik T_T

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kita plan beli rumah je kot. Nak beli tapak dulu kang tak terbina bina pulak rumah T.T Ahaha

      Padam
  3. Balasan
    1. Memang salute ah kan sesape yg boleh buat camni haihh

      Padam
  4. Betul2 skng ni nak beli rumah or kete susah sgt, pape pon goodluck nad

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tau takpe kak Kyla T.T Ishh sedih ah camni. Thankyou kak :)

      Padam
  5. Hahaha byk tips ni. tak tahu boleh buat ke idok

    BalasPadam
    Balasan
    1. Takboleh buat semua buat sikit pun takpe kot Eika :) Kalau boleh laa

      Padam
  6. Betul tu. Hehehehe. Ena ni bila cari duit sendiri, baru rasa susahnya nak cari duit. Dah bila dah dapat duit, duit tu pergi macam air mengalir. Berjimat cermatlah untuk masa akan datang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan kan kan? Susah gila kot kak Ena nak cari duit zaman sekarang ni. Dapat je terus habis pulak tuu. In shaa Allah ^^

      Padam
  7. kalau kite mmng terok dalam bab2 nak berjimat ni T_T

    BalasPadam
    Balasan
    1. Most of us memang camntu Tashira T.T Kena ubah kena ubah

      Padam
  8. kena puasa la kalu macam tu. zaman sekarang semua dah makin mahal

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe takpe, kan bagus puasa :p Hehehe

      Padam
  9. Menarik... terima kasih diatas perkongsian artikel ini.

    BalasPadam
  10. Thanks Nad for sharing... saya da boleh start try dah tips2 yang diberikan ini..hehehe..tapi mula2 try dengan belanja RM8 sehari utk makan dulu...mcm payah jer tuh..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pewit Azlan boleh start dahh hehehe. Hehe part makan tu memang cam susah sikit ah

      Padam
  11. harga rumah makin lama makin mahal kan,macam mana lah harga nanti 5-10 tahun akan datang lagi... tapi papepun,kena berjimat dari sekarang ler,hehe. Thanks kak nad,nini dah bookmark dah,boleh catat nanti. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tau takpe doe Nini. Kena jimat dari sekarang utk masa depan ni

      Padam
  12. kak best nya tips. tapi ee masa sekolah dulu susah sangat nak control belanja makan in a day. tak tahu lah kenapa nafsu makan ni degil sgt TT___TT lebih rm8 tu dah normal.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe maseh Ee! Hahhahhaha makan banyak tapi kurus tak apa lah

      Padam
  13. Macam mana ni, makan pun lebih RM8 setiap hari ._. Memang susah betul nak control duit ni kan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhaha makan memang susah sikit la Fisha. Takpe start sikit sikit

      Padam
  14. Kelako tengok GIF yang pertama tu. hahaha. Bukan senang nak buat macam tu lagi-lagi zaman sekarang barang smua naik.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha gelabah semacam enn. Tula kena pandai la manage duit T.T

      Padam
  15. mulai sekarang kena belajar berjimatlah..=D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dari dulu lagi sebenarnya dah kena start Azwar hahaha

      Padam
  16. naddddd..pegi melaka x nnt? hehe..jom laaaaaaa :p

    BalasPadam
  17. berjimat itu perlu, tapi kadang2 ni hajat melebihi pendapatan.. acaner tu.. ? hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe biasa lah tu kak Niza. Kalau nak jugak hajat tu, kita kurangkan pulak perbelanjaan kat tempat lain kann

      Padam
  18. best lak baca info ni. patot suh dia dengar lagu kalau aku kaya seround kan? hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha alaa takde background music pulakkk

      Padam
  19. thanks nad for the info :) betol tu, harga rumah especially dah naik melambung-lambung.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Welcome kak Kyla :) Kan kan hehe tapi kak Kyla dah ada rumah tak apa laa

      Padam
  20. InsyaAllah..usaha yang gigih..ikhlas..boleh..

    BalasPadam
  21. terima kasih nad atas perkongsian yg amat menarik ni.. Info yg amat berguna utk semua.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama sama Shameel :) In shaa Allah bermanfaat

      Padam
  22. Nak makan kurang RM8 sehari memang susah sikit dengan keadaan ekonomi sekarang ni... tapi kalau nak mesti boleh kan? Masak sendiri di rumah agak membantu dalam menjimatkan perbelanjaan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Nanie kalau satu family nak kurang rm8 memang tak dapat lah kak T.T Betul tu betul ;)

      Padam
  23. Dulu awal sem 1 kat U memang saving habis. Breakfast just milo peket and roti bakar with butter or kaya. Ada bawa cerek elektrik and toaster. Lunch just nasi putih and sayur. Makan malam susu tepung and biskut gula. HARIHARI camtu. Maggi jarang la cuz its not good kan. Nasib baik study kat Melaka stay kat Kajang je. Every week balik. Mewah and free makan kat rumah HAHA Bukan kedekut but I'm seriously thinking about my future. I dont really interested in cars. But rumah sekarang sekangkang kera je pergh harga dia. I dont wanna stay in rumah flat kondo or apartment, Nak rumah yang ada tanah sikit pun jadi lah. At first memang susah but later Alhamdulillah. It train both mind and body. Makan mewah je all the time pun tak bagus for our health kan. And yeah better be miskin dalam kaya instead of kaya dalam miskin.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Allah bagusnya pemikiran awak Danny! And bukan semua students ready nak buat camtu even they are thinking abt their own future. Ingat ramai ke sanggup makan nasi putih + sayur tiap hari? Goodluck in your future! In Shaa Allah

      Padam
  24. Setuju, tapi kena usaha dgn gigih ye.....;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ha ah kena usaha lebih sikit Cikna :)

      Padam
  25. ohhh begitu :D hahaha
    df baru nak berjimat jimat huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe sama ler kita. Ala boleh punya lah Fiqa :)

      Padam
  26. best sangat tips ni Nad!tq share=)

    BalasPadam
  27. nice tips ni nad...boleh la slow2 praktikkan..hehe

    BalasPadam
  28. terbaik la.. :) zz pun tgh nk buat mcm tu.. nk simpan duit untuk akan dtg.. :)

    BalasPadam
  29. Terima kasih Nad.. bagus ni untuk saya yang memang tengah planning nak beli rumah..nak kawen lagi next year..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama sama Khamsi :) Wahhh seronoknya nak kawin dah <3 Anyway goodluck :)

      Padam
    2. InsyaAllah..Thank you though :)

      Padam
  30. Nice sharing.. boleh pupuk dari sekarang ehem.. haha~

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha apa ehem? Goodluck Yun Sing :)

      Padam