Nuffnang - Mamee Chef Malacca Factory Visit

8:06 PTG


Assalamualaikum Hai.




MAMEE.

Memang satu brand yang sememangnya sudah popular di pasaran, bukan sahaja di Malaysia malah 100 negara luar yang dieksport. Brand yang sentiasa meng-upgrade produknya yang wujud sejak 40 tahun yang lalu berjaya menarik hati pengguna dengan pelbagai citarasa, packaging yang menarik dan pasaran yang meluas.



31 May lalu, 60 orang Nuffanngers terpilih untuk melawat kilang Mamee yang bertempat di Melaka. And yeay!! Nad terpilih hihihi. Walaupun dah last minute and kita terpilih sebab nak ganti orang yang tak dapat pergi T.T But still Alhamdulillah thank you Nuffnang for choosing me :’) Semangat tau bangun awal sebab takut tertinggal bas hahaha.



Sesampainya di sana, ya pastinya blogger yang Nad kenal cuma 2 orang je, Azwar & kak Nurie. Sobs. Tapi sebaik ah kak Nurie tu dia kenal ramai sikit blogger so kita pun main join join je sekali. Kira pagi tu baru nak berkenal-kenal. Haha pun boleh. Takpe semua baik & friendly so takda masalah.




Our first wefie of the day 
Azwar, kak Iday, Me, kak Nurie, kak Namee, kak Ayue, kak Asyik




Okay. Proceed~ Terus naik bas and bergerak kami berapa puluh orang ni ke Melaka. Disebabkan ada dua bas, tak dapatlah kitorang semua gegirls kat atas tadi stay satu bas. Ada bas 1 ada bas 2. Nasib Nad dapat dengan kak Iday & kak Asyik. Kalau tak, pagi tu jugak balik rumah hahaha T.T pft



Arrive in Melaka and Group Photo

Disebabkan keterlewatan sikit waktu nak gerak tadi, takdelah sampai sharp pukul 10 k. Ada lari sikit dari jadual but still aktiviti semua sama & fun!  Excited bila akhirnya selamat sampai ke kilang Mamee wee~





With all the bloggers & Nuffnang’s staff 



Quick intro by Sham Mee, Marketing Manager and La Mien sifu Perfomance. Curry Laksa Paste Cooking Show Case

Group photo dah. Makan pun dah. Kami dijemput masuk untuk diperkenalkan tentang latar belakang dan sejarah Mamee sejak diwujudkan.




Sham Lee, Marketing Manager Mamee memberi ucapan dengan penuh bersemangat.



“Brand Mamee telah diperkenalkan pada 1971. Mamee bermula dengan hanya satu produk dan kemudiannya berkembang kepada sekurang-kurangnya 50 produk sekarang. Antaranya Mamee Slurrrp!, Mister Potato, Mamee Monster, Mamee Chef, Double Decker, Corntoz, Nutrigen, Cheers, Funkeers dan Lite Yo. Mamee juga telah mengeksport produknya hingga ke 100 buah negara luar di Asia, Middle Asia, America, Europe, Africa dan Oceania. Selain itu, Mamee turut memenangi pelbagai anugerah seperti Top 30 Most Valuable Brands in Malaysia pada 2008 dan Top 100 Listed Companies in Malaysia pada 2006



Selesai dengan penerangan tentang sejarah & latar belakang Mamee, kami dihiburkan pula dengan persembahan cara-cara membuat Mamee secara manual yakni dengan menggunakan tangan. Dipersembahkan oleh La Mien Sifu yang sememangnya professional.




Hayun –hayun sikit, Roll-roll sikit, Tarik-tarik sikit. Sampailah doh tu dia jadi makin nipis macam Mame yang kita selalu makan tu. Haa memang expert + otot tangan mestilah kuat lah kalau nak buat macamni.






Lepas dah habis terpegun dengan persembahan sifu La Mien ni, kami dihiburkan pulak dengan Cooking Showcase nak buat laksa kari. Eh hehe bagi Nad yang tak pandai memasak ni, memang senang terpegun la tengok orang memasak live.





Yeah! The cooking session start! Wehee 


Okay habis pasal makanan! Hehe sekarang kita move ke games! Yes, games! Hehe semestinya ada ganjaran menanti. Hihihi.



Bersemangat tau wakil dari Mamee menerangkan dengan menarik tentang cara nak main games ni.





Games mudah.
1)      Kena like MameeFunSquad dekat Facebook / Follow Twitter / Follow Instagram.
2)      Main teka-teka bagi dua gambar yang sama.

Games mudah but still hehe macam biasa lah, me usually no luck in games. Hahaha so kalah. Congrats kak Iday menang follow terpantas, hebat ah.



Factory Visit

Bertuahnyaaa rasa dapat masuk dalam kilang Mamee. Hehe bukan calang-calang orang boleh masuk tauu. Rare ni :p Ehee. Dekat sini kita boleh tengok proses yang dilalui dan mesin yang digunakan untuk menghasilkan Mamee!



1 Mixing : Dia mix doh tu dalam rectangular thing tu. Dalam tu ada plate yang digunakan untuk mix ingredient tu semua.
2 Rolling : Bila dah terhasilnya doh yang menjadi, doh tu akan lalu dekat rolling machine tu. Dia akan dicompresskan jadi lapisan yang nipis-nipis.
3 Slitting : Lapisan yang nipis macam kain tu akan dipotong potong mengikut bentuk Mamee yang biasa kita makan tu
4 Steaming : Lepastu Mamee ni di-steam dengan suhu 120 degree celcius selama 4 minit.





5 Cutting : Mamee tu dipotong-potong mengikut bentuk yang sepatutnya dihasilkan.
6 Frying : Lepas dipotong, mesin berjalan and Mamee tersebut terus di-fry.
7 Cooling : Mamee tu dikeringkan dekat cooling tunnel.





8 Packing : And the last part mestilah packing! Yeay yang comel comel tu. Notice something tak? Diorang packing tak pakai glove pun. Sebab lebih memudahkan nak kenalpasti Mamee tu elok betul & selamat untuk dimakan. Warna topi yang berbeza pulak membezakan jawatan yang diorang pegang.




 PINK Group! Omels
Semua buat like, dah sensorang buat peace kenapa ntah



Depart to Mamee Jonker House





Hehehe. Memandangkan kitaorg kena jalan dari bus ke Mamee Jonker House disebabkan suasana dekat situ sesak, so a few pictures must be worth it. Selfie dgn kakak kakak cantik kak Iday & kak Asyik. And kebetulan ada International Kayak sedang berkayak dekat situ so agak meriah jugak. And the last one semestinya dengan bangunan bersejarah, The Stadthuys. Bila first time pergi Melaka, beginilah jadinya.



Arrive at Mamee Jonker House


See who I met?
Patung Mamee yang sangat sporting dengan orang lain siap hug kuat gila gila nasib dgn Nad hanya mampu peace hehe kalau tak rosak shawl T.T





Mamee Jonker House, Jonker Walk

Tempat yang dipenuhi dengan makanan yang menyelerakan dari Mamee. All of them tau, bukan setakat Mamee Monster je. Diorang jugak ada jual tshirt, keychain anddd the cutest blue toy in town yang berharga RM29.90. Of course paling ingat hahaha :’)



Mamee Chef Colour My Cup

Colour will always be my favourite part! Walaupun time tu idea stuck entah ke mana dan apa yang Nad mampu buat hanya lukis dan corakkan balik our own Mamee cup.




Yes Yes! Kitorang diberi peluang untuk lukis sendiri and choose our own flavours!






Dengan suasana melukis yang tenang aman damai dan background yang santai lagi memikat hati, maka terhasil lah design Mamee Cup yang terbaru. Krik


Alamat Mamee Jonker House
No 46 & 48, Jalan Hang Jebat, 75200, Melaka




Dengan ini, maka tamatlah sudah lawatan kami ke kilang Mamee dan Mamee Jonker House. Sepanjang kami mencari pengalaman tadi, ada contest upload gambar di Instagram! Dan semestinya dengan gambar yang sememangnya gempak, kak Iday menang! Hihi partner duduk dalam bas merangkap photog gambar tersebut bangga sgt tau :’) Hahahaha. Pastu kak Nurie yang memang selalu lucky pun menang! Pastuuu blogger blogger Chinese pun ada menang (Sorry I could not recognised you guys T.T). Pastuuuuu hihiks.

Kita pun menang :p




Mamee Product



Goodie bag pastinya benda wajib setiap blogger harus dapat! Hehe its made my day. And yang paling penting dapat lagi hamper hasil menang contest Instagram menjadikan stock Mamee dekat rumah saaaaangat banyak! Yeay. Mamee & Nuffnang ni memahami sgt tau. Tau tau je Ahad ni nak masuk UiTM balik dah hehe boleh angkut sekali jadi stock makanan dekatsana.




Mamee Perisa Laksa Kari.




Mamee Perisa Tom Yam Thai.




And say hai to my new chopstick! Comel sgt colour.



Lastly, thanks kepada Nuffnang yang memberi peluang untuk Nad join the team and explore the day bersama-sama. Thanks juga untuk Mamee for the warm welcome and beri peluang bloggers rasai pengalaman berada dalam kilang Mamee. Tahu proses-proses dan cara pembuatan Mamee. Prepare games yang  best untuk menceriakan hari kitaorg semua. Thanks jugak untuk kak Nurie, kak Ayue, kak Iday, kak Namee, kak Nadine, kak Asyik, kak Azza, Azwar dan other bloggers yang kurang sempat nak kenal lebih.


Till we meet again.

Page : Mamee Chef

You Might Also Like

91 ulasan

  1. Wuhuuu...sambil2 blog walking tetiba ada post baru!!! Syoknya dapat hamper besaq!!! congrats

    BalasPadam
    Balasan
    1. Fuyo kak azza first commentator hehe. Alhamdulillah rezeki. Thanks kak Azza ;)

      Padam
  2. aaaaa bestnyaa.. jeles tengok. hihi :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe memang best! Jangan lah jealous Inani :p Hehe

      Padam
  3. best gilaa, jelesnyaaa, untungnya kak nad :O terasa mcm nk buat nuffnang pulak. huhu.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Omg Mazni tak ada Nuffnang ke? Ruginya Mazniiii. At least mesti ada dapat income sikit punya. Dah pergi pergi sign up!

      Padam
  4. omg, jelesnya! best giler! rugi tak join. XD

    BalasPadam
  5. tahniah menang haritu banyak nye mamee dia hooohooohooo

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe alhamdulillah. Terima kasih Umie! Hehe <33

      Padam
  6. wahh. best nye. dapat email jgak tpi tak dpt pegi. kalau pegi blh kenal2 daa. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe betul. Kalau Quraishia pergi mesti dah kenal punya lah

      Padam
  7. OHMYYYY AKAK KITE JEALOUS -.- okay serious jauh sgt melaka tu kak tsk tsk and chopstick tu omeiiii

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alolo janganla jealous Tashira hehe. Melaka tu dekat jela sayang. 2 jam sampai dah kot. Hehe comel sgt akak first time ada chopstick lol

      Padam
  8. Balasan
    1. Ruginya Iman. Takpe next time join ehh? Hehe

      Padam
  9. banyaknya mamee nad... bgi kat ai blh x? hehee... rugi xdpt join sbb jauh... T_T

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha da habis pulak stivk Mamee kita Miss Boo. Takpe next time join ehh? Hehe

      Padam
  10. wahhh bestnyaaa!!!! salu lalu je kilang mame niii. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha kita baru je tau ada kilang Mamee katsitu hahaha

      Padam
  11. wahhh ! best nyaa.. hohoo.. sedih tak dapat join hri tu.. T.T ~~ bestnyaa, bnyak stok mamee tuh, hahaa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe alhamdulillah rezeki. Rugi lah tak join. Takpe next time make sure join eh? Hehe

      Padam
  12. wah bestnya... xdpt join hri tu sbb ada prgram lain.. huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Takpe takpe Tasha jangan sedih. Nanti next time join la lagi eh hehe

      Padam
  13. ur welcome~~ hahaha..kemain detail lg entry die tau :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks alot kak Ayue. Jasamu memang tak terbalas lah haha. Hehe tgh ada mood nak bercerita camni lah jadinya :p

      Padam
  14. best2..kita bukak emel lambat..hukhuk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ala ruginya Syazwani :/ Kalau tak mesti dapat pergi dahh

      Padam
  15. Details gila entry budak ni ! Hahahaha. Btw tunggg arrrr ade stock bawa balik UiTM di hatiku. :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha biasalah bila tengah ada mood nak bercerita nak menaip kan kak Nurie. Ui uiii takyah nak di hatiku sgt eh? Hahaha

      Padam
  16. tshirt mamee tu cantik lah pulak, hihi xD

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan? Hahaha Nad pun berkenan jugak sebenarnya haritu T.T Kekadang rasa menyesal pulak tak beli hahah

      Padam
  17. Waaaa. Macamana boleh terpilih tu Nad? Nak jugaaaak.Jeless.huhu. Eh dtg Melaka x bagitaw pun :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nuffnang bagi invitation pastu kita reply lah. Eh Apeach Melaka ke?

      Padam
  18. uiikkkk..byk gilaaaa mameee...xnk ke post sikit kat org jauh ni..hahaha.. XD

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kak Niesaaa! Kita pun lupa bawak balik u tetibe balik runah dah habis hahaha sedih je

      Padam
  19. bestnyaa nad. tssk tsk .. sedih tak dapat join haritu sebab balik kampung.. huhuh. insyaALLAH kalau ade event nuffnang lagi and tak busy dengan study.. nak join jugaa.. huhuh. congrats ye nad. (:

    BalasPadam
    Balasan
    1. Oh balik kg. Patutlah. Hehe wajib join sbb bukan selalu kan dapat invitation camni so pasni grab eh Zati? Hehe

      Padam
  20. wah, seronoknye..rugi Cik Miimie xjoin..:(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Rugi rugi. Takpe next time join eh cik Mimie :)

      Padam
  21. kari asam laksa yang sedap...bestnyer jadi student..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Best ke kak? Kita macam nak pengsan je study T.T

      Padam
  22. best giler visit nie..one exprience yang bukan semua orang dapat...untung laa nad..hehehe..well, as for kak nurie, dia haruslah kenal ramai blogger...diakan #BloggerPemesYangPeramah hahahaha

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha untung untung. Bukan senang nak dapat kan Lan. Hahahhahahha aipp report dekat kak Nurie japgi tau lah hahaha

      Padam
  23. hebatnya orang tu buat..memang kuat tangan dia..hahaa
    banyak gila stock!bak sikit..hehe ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan? Kalau nad memang tak larat lah jawabnya. Hahaha alaa stock da habis lah

      Padam
  24. Wahh bestnye sis . Tringin jugakk :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. In shaa Allah nanti ada lah rezeki Pyka eh? Hihi

      Padam
  25. Bestnya.. kenapa nampak macam ramai perempuan je?

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe haah Im not even sure ada guys ke tak hahaha

      Padam
  26. bestnyaaa. Rugi ena tak pergi. Tapi nak buat camne, ada hal. Hurrmmmmmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tulaa rugi. Baru ingat nak jumpa kak Ena tp takde rezeki pulak haih

      Padam
  27. bestnye...
    banyak tu stok.. x yah sush2 nk beli stok bwk blk u nnt ye.. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha kan kan? Stock famous zaman u :p Hehehe

      Padam
  28. Waaah, untungnya dapat hamper besar. Mesti best kan pergi ke Mamee :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe alhamdulillah Fisha ;) Rezeki akak. Best best!

      Padam
  29. Rasa nya paling best tu bila dapat goodie bag la kan.. ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tau takpe T.T Tiap event mesti cam wonder apa goodie bag dia hahaha

      Padam
  30. seronok pergi melaka? hahaha :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha seronok la pergi negeri Fiqa :p

      Padam
  31. nice post! we all have great fun dgn mamee...salam perkenalan!

    BalasPadam
  32. Balasan
    1. Hehehe memang seronok Yun Sing! <333

      Padam
  33. Aisey..tak dapat invitation pun :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alaaa kak Fuza jgn sedih. next tine kot next time hehe

      Padam
  34. bestnyaaa...hua lepas ni nuffnang buat event nak joinnn

    BalasPadam
  35. iihihihihi glad that u had so much fun there with all of em hehe <3333

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahhaha apa Qila nii. Aloo thankyou sayang <333

      Padam
  36. best gilak. haih haih jealous melampau lampau dh ni :p
    huntunglaa dpt join sekali. btw tahniah kak nad sbb terpilih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha aipp Ninaa sabar sabar. Akak pun first time dapat peluang ni

      Padam
  37. pengalaman yang menyeronokkan...nice post... ada juga gambar tengah jawab soalan..terima kasih .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe memang seronok. Sama sama kak Ema. Kita nak main segan tengok jelah jawabnya

      Padam
  38. fuyo, lawatan sambil belajar. hehe. mesti best kan dapat hamper.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha memang best sgt lah budak oi! Balik senyum je hahaha

      Padam
  39. bestnya dapat jalan2 kat kilang mamee. dapat goodies bag lagi best berganda.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alhamdulillah. Bukan pengalaman yang semua org boleh dapat ni heheh

      Padam
  40. wahhh bestnyer..boleh tgk live mcm mana org buat mamee...ohsemm sgt!! terbaik..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Awesome gila! Hehe memang tau dr starting sampai habis haa camne nam buat

      Padam
  41. salam. wahhh bestnya mereka..seronok kan dapat join :))

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wasalam cik Itah ;) Alhamdulillah memang seronok sgt pengalaman haritu hehe

      Padam
  42. Bestnya Nad! Rugi pulak Kak Nanie tak dapat pegi... huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wuuu T.T Takpe kak Nanie. Utamakan apa yg lebih utama eh

      Padam
  43. bestnya!!! seyes nad beruntung gila :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alaa rezeki terpijak ni Wan. Jarang jarang je dapat haa

      Padam