The Ugly Truth

11:31 PTG


Assalamualaikum Hai.



Oh apakah agaknya truth yang ugly sgt tu? Ala hmm sebenarnya Nad pun terfikir banyak kali jugak nak reveal kebenaran ni ke tak. Yelah, aib diri sendiri kan. Tapi Nad serius teringin sangat nak share dgn korang. Just nak cerita penderitaan yang dialami. Penderitaan sgt.



Its about my skin condition. Kulit Nad memang tengah terasa teruk sgt T.T Ah teruk sgt ah senang cerita sampai boleh buat stress kalau tengok. Ha camtu. Kalau rasa sanggup tengok teruskan membaca. Kalau tak sanggup dah boleh skip terus pergi entry lain, jangan close plak hahaha. 









Selama ni Nad berselindung di sebalik make up and sometimes Chrome effect. So bila terpaksa keluar naked face camni memang tak kuasa lah nak senyum hape semua. Jerawat yang besar teruk teruk tu start naik bulan March dalam sebulan jugak lah. Now dah reda tapi effect parut lebih sakit rupanya. Nak ke mana mana asyik nak kena cover dia je. Nad syak ni sebab Nad stop guna Vitamin E Collagen yang dikatakan ada mercury. Time guna memang elok lah muka pastu bila stop start lah naik camni.




Tak lama pastu Nad terfikir memula Nad kenal Hafiz dulu muka elok je. Pastu bile teruk Nad make up so dia tak pernah la nak nampak kan how bad my skin condition is. So nekad habis ni hahaha Nad post je gambar gambar naked face semua dekat dia and time jerawat teruk naik dulu. And his feedback is,







Ya Allah hai kenapa dah baik sgt ni. Nad memang bersyukur sgt Hafiz boleh terima Nad seadanya apa semua even when I show him my big problem yang dia anggap nothing. Tapi tu tak bermakna Nad tak usaha untuk rawat or apa. Nad dah pergi satu klinik jerawat & jeragat and dah guna produk Doc untuk sebulan ni. Nanti Nad cerita stage by stage eh. Hope berkesan produk Doc ni in shaa Allah :)

*Photo as on 4th June 2014


You Might Also Like

58 ulasan

  1. Aloo...knpa tak smbung pkai je blik vE tuu? hope u will get well soon k. jgn sedih, senyum seket.. ^_^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak elok la sayang, it contains mercury which is sangat tak elok untuk kulit :)

      Padam
  2. krungkrung pakai collagen jugak nad punya bentuk dia camne eh ? takot lah pulak :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Vit E Collagen yang penutup dia colour pink tu Krung :(

      Padam
  3. Cuba tanya yang pakar untuk hilangkan jerawat tu..mcm nad minum ephyra...alhamdulillah..kurang

    BalasPadam
    Balasan
    1. Dah jumpa pakar dah kak Nad. In shaa Allah kalau ada duit sendiri baru nak amik supplement tambahan ni

      Padam
  4. be strong ^_^
    lepas ni hati hati k :)

    BalasPadam
  5. ok....situasi kita sama...cumanya ciksiti punya jerawat kat T zone...kat pipi tak ada....sebelum jadi teruk macam ni pakai collagen plus vitamin e tu jugak....then lepas tau ada mercury, berhenti guna....tak tau la plak ada effect smpai mcm ni...ingatkan sbb cuaca terlampau panas ke apa...rupa2nya awk pun prnah pakai collagen vit e tu jgak n muka jd teruk...so maybe itulah sebabnya kot...huhu.....tp skrg ciksiti punya muka dah makin pulih..cuma parut ja tggl....ce try buat mask madu dengan serbuk kayu manis....tak pun serbuk kayu manis dgn air (yg ni mmg agak pedih...lps guna tu, cpt2 duduk depan kipas...nnt hilang la) ...and makan ubat doktor jgak....antibiotic...nasib baik tau pasal collagen tu cepat...kalau tak, org ckp blh jadi cancer....hopefully u will recover soon...=)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Actually ramai je yang dah kena effect yang sama macam kita ni :( Malah ada yang lagi teruk tau. Hope your T zone will recover soon ;) In shaa Allah

      Padam
  6. So suweet gitu. hehe. Xpe awak still cun without make up. Sesetengah org tu mmg xde seri tanpa make up sebab dah biasa apply make up.
    Btw tiey singgah dan klik nuff awak ye :)

    My recent post : Cpuv Ke-6: IKEA sale 2014

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wuuu T.T Alhamdulillah. But still kalau boleh taknak la parut banyak sangat camni sedihla

      Padam
  7. Cuba lah bedak sejuk tanaka . Nik dulu macam nie juga . Alhamdulillah sekarang dah tak ada langsung . Jarang naik jerawat pulak tue . Hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Berkesan ke Tanaka? Nanti la balik rumah nak try eh

      Padam
  8. ouh kesian. sy pun dulu guna Collagen Plus Vit E tu. tapi dh stop jgk sebab orang kata ada merkuri. hope cepat okey yer :)

    BalasPadam
  9. saya minum perla coffee . Alhamdulillah okay... getwellsoon ye...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Elok eh Umie? Nanti eh kalau bajet lebih kita amik supplement

      Padam
  10. xde apa lah.. tetap manis. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alaaaa yeke ni? T,T Sedih tau. Thanks tau petakbunga <33

      Padam
  11. Alahaiii comel sangat si tiang tu. Hahahaha. Nad , biasalah perubahan hormon pun salah satu. Awak tu muda lagi. Better pergi jumpe pakar. Lepas tu tengok apa yang dia advice. All the best budak. ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahhaha sweet kan tiang tu? :p Hahaha. Tula Nad dah jumpa doc pakar alhamdulillah

      Padam
  12. wahh sweetnya, hiks.
    kak nad ada try tak ephyra? ramai yang kata ephyra tu bagus.
    get well soon ye, in shaa allah, one day, benda tu akan berkurangan. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tula kak Nad perasan gak ramai blogger yang pakai Ephyra. Kalau lah bajet banyak hehehe. In shaa Allah ameen :) Thanks Arina for the du'a.

      Padam
  13. Salam santai...sy tak adalah masalah kulit maupun jerawat jadi tak naklah bg nasihat apa2.. Kena org yang mengalaminya baru betul. But apa2 pun sy harap semua tu akan baik2 and the skin problem will get rid. And dalam masa yang sama wish u and Hafiz happy ever after...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe camtu pulak eh jomsantai? Apa pun thanks sudi doakan yang baik baik. I hope so, Ameen :) Wahhh hehe thankyou thankyou, so nice of you :)

      Padam
  14. Alolo sweetnya hehe.
    Fisha selalu baca newspaper kalau nak hilangkan jerawat tu pakai honey mask, minum Ephyra pun bagus jugak.
    Get well soon kak Nad :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihiks :p <3 Tula tp kak Nad pemalas oh Fisha nak pakai mask T.T Nanti kak Nad rajinkan diri eh sayang. Thanks for suggestion :)

      Padam
  15. Nad nanti share ye apa yang doktor syorkan tu.. xD

    BalasPadam
  16. alalalala sweet :P hihi bila tengok je gambar kak nad tu terkejut pulak kite hmm

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehek sweet sikit je. Tula mengejutkan kan Tashira? :( Sedih laa

      Padam
  17. untunglah empunya diri...hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hik untung sikit. Alhamdulillah but still, skin problem hmm

      Padam
  18. Eh.. terkejut kite.. sebab selalunya gambar Kak Nad semua ok je.. itz ok :) Harapnya cepat sembuh ye :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ni gambar close up zoom habis semua dah Yun Sing T.T

      Padam
  19. jerawat itu normal...org yang takda jerawat adalah tak normal... hheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. No no its not normal hahahhahahha. Okay it's normal but not this worst haihh

      Padam
  20. teruk juga kalau dh start tinggal makan bahan2 yg ada mercury ni.. hope everythin will be fine :) nanti raya elok balik muka tu. ehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kann? Hmm. Alhamdulillah it's almost raya haji and my skin is getting better <3

      Padam
  21. hope u will be fine.. nnt kalau elok produk doktor tu bg, share ye dear.. akk pn ada skin problem jugk.. hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hihi doc suggest product dia jela kak Atie..

      Padam
  22. Get well soon dear :) Cik Mimie pun pakai Vit E ni jgak, pas benti seb bek xde effect truk sgt juz naik ruam..now stop dr pakai apa2..alhamdulillah kurang sikit..Tengah cri produk yg ok, p xtau produk apa nk pakai skrg ni T_T

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhaha aduh itu pulak ye masalahnya? Tapi okay lah takde problem. Just cari product lain yang bersesuaian ye cik Mimie :)

      Padam
  23. Nad kena remember something...Although "ramai" lelaki yang suka kepada perempuan yang cantik jelita bak bidadari baiduri, tapi "bukan semua" lelaki macam tu..hehehe

    Regards,
    -Strider-

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ceh cehh, haa bila blogger lelaki berbicara. Kehkeh hai Lan

      Padam
  24. amal pkai nour ain, nak dekat 2 bulan... okay kut.. tapi lubang2 jerawat ni, amal rasa mmg xkan hilang... kekal sampai tua :( tapi xpe la... harap ada yg sudi terima diri ini sama macam your boyfie :p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Yeke? Cuba cik Amal try pakai serum. Skrg kan banyak serum yang boleh improve skin texture kan.

      Padam
  25. teruk jugak ekk..

    untungla ade org syg kan..

    nama Hafiz pulak tuu.. sama pulak dengan insan yg akak sayang =p

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sangat teruk, Hahahah yeke kak? Dah la nama kita pun lebih kurang haa.

      Padam
  26. piwitttt hihihihi kak nad jgn risau lah hihihi <3
    benda boleh hilang ok inshaallah <3333
    baca doa selalu tau mintak allah kembalikan apa yg asal :D <333

    BalasPadam
    Balasan
    1. Eiii jangan piwit piwit Qila. Malu niii. Hahhahaha. Ameen in shaa Allah. Terima kasih doakan yang baik baik ye hehe

      Padam
  27. Za pun jerawat penuh muka..tak taw nak pakai produk apa nk bgi hilg parut2 jerawat,,huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Jerawat sikit sikit takpe. Kita pun pening nak buat camne la muka ni hadeh

      Padam
  28. Macam mane your skin condition now? Ok ke pergi klinik dr hasseenah tu?

    BalasPadam
  29. saya kan setahun lebih jerawat batu besar-besar ni. hanya di pipi dan dagu macam awak la. last2 akhir bulan 1 haritu saya berserah diri pada doc dekat area kawasan saya ni. tukar habislah dari segi pemakanan. ikut je apa yang doc tu nasihatkan. alhamdulillah 11 bulan ni tak de jerawat besar2 tu. cuma parut ajalah. ni pulun dengan vitamin. makan benda pelik memang kurangkan. kira bersederhanalah makan. tidak seperti dahulu hadap betol2. serius bila tukar gaya pemakanan mcm lebihkan serat. berat pulak terlajak turun. haha. dulu nampak angka 50 lebih dah seriau. aiyoo. sekarang ni nak 50 kilo pun payah. hehe

    BalasPadam