Apa Yang Menarik di Busan?

11:06 PG


Assalamualaikum Hai.


Busan, Korea. Haa memang salah satu tempat percutian idaman tau. Siap ada dalam wishlist lagi haa. Semua orang pun tau, Korea memang famous dengan tempat tempat yang menarik. Ala tengok jela Runningman tu, lari ke sana ke sini pun semua tempat lawa je kan. Fuhh, boleh pengsan kalau tengok sendiri keindahan tempat tempat area Busan tu. While me loves travelling so much.



Last year time Nad pergi Medan, memang menarik sangat dengan nature semua. And I guess, dekat Busan pun banyak persamaannya dengan Medan. It's more to nature than crowded malls and what not. Hihik, so love it lah kalau pergi Busan. Jom check out tempat tempat menarik di Busan! 



1) Pantai Haeundae.




Pantai Haeundae merupakan pantai yang mempunyai ramai pengunjung terutama pada musim panas. Pusat kota, bangunan tinggi dan hotel hotel berdiri teguh di sepanjang persisiran Pantai Haeundae. Pemandangan di pantai ni memang sangat cantik tak kira waktu pagi atau malam dan pastinya waktu matahari terbenam.


2) Gamcheon Cultural Village.




Fuhhh. Tak cukup dengan pemandangan nature yang dah buat hati tergugat, welcome to Gamcheon Culture Village. Kota yang berwarna warni serta mempunyai banyak anak tangga (Stairway of Stars) memang sinonim sangat dengan Running Man. Kota colour block, ya Allah style gila ni memang menarik sesangat. Dengan kreativiti diorang lagi menampal semacam benda untuk dijadikan background untuk amik gambar. I'm so in love with this village! 
Note : Untuk mengelakkan kesesatan di celah celah bangunan, dapatkan map di Tourist Information Centre.


3) Menara Busan.




Menara Busan pun adalah salah satu tarikan pelancong yang agak terkenal. Untuk pengetahuan anda, pagar di sekeliling Menara Busan tu boleh letak love lock! Just like in Penang Hill ^^. Menara setinggi 118m ni boleh memberi kita pengalaman menyaksikan keindahan kota Busan dari atas. Yes, naik menara tu dan saksikan keindahan alam. Kawasan kawasan sekitar iaitu Taman Yongdusan juga sangat indah. 


4) Bangunan APEC Nurimaru.



Woh ini menarik! Bangunan ini menampilkan seni bina dan simbol Busan. Bangunan ini diilhamkan daripada rumah tradisional Korea musim panas dan berhadapan dengan pantai yang memukau Pantai Haeundae tadi! Haa maknanya memang berhampiran sangat lah. Sebagai pelajar kejuruteraan awan, memang instinct untuk lihat reka bentuk bangunan ni sangat kuat ekeke. 


5) Pasar Jagalchi.



Pasar Jagalchi ni sebenarnya adalah pasar ikan dan sesuai sangat untuk penggemar penggemar seafood. Pasar yang terbesar di Korea ini kebanyakannya penjualnya adalah perempuan. Ahhh, I still can't move on from Running Man. Selalu diorang punya task mesti ke pasar pasar. Nampak macam meriah even its just pasar. Disebabkan pasar ni bersebelahan dengan pelabuhan Busan, so bahan mentah dekat sini memang boleh dapat fresh! Dan yang bestnya pasar ini dibuka seawal 8 pagi hingga 10 malam. 



Inilah top 5 tempat tempat menarik di Busan bagi Nad. Bermula dari pantai,kampung, menara, bangunan unik dan pasar. Full package memang menarik tertarik semua lah. It's like a dream comes true la kalau dapat ke Korea hihi. I will ensure I enjoy myself there :)


Contest ini adalah Cabaran 'Winter in Busan' anjuran Blooggers & Majalah Libur
Penampilan Istimewa Trip ke Busan bersama Man Raja Lawak. Fuh


You Might Also Like

24 ulasan

  1. Goodluck!! >_< Contest ke Jepun takde ke? hehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha thankyou cik Piano! Alamak so far takde lah pulak ekeke

      Padam
  2. Gudluck Nad :) Nk ikut bleh tak? hahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thanks cik Mimie ;) Cemana nak ikut kalau menang pun tidak? Ahaha

      Padam
  3. kalau dpt pergi, jgn lupa beli ole2 tau..
    insyallah dpat ni..hi, good luck.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe tak dapat pergi la awak sbb tak join yang part 2 punya. Hihi thankyou btw :)

      Padam
  4. Korea..in my list.Serious..jom kump duit tabung.mihiks

    BalasPadam
  5. pernah pegi pantai haeundae je, lain semua tk sempat. seafood dorng memang best!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ya Allah itu pun dah kira bertuah lah tu Mazni T_T Ahaha akak ni jejak pun tak pernah haa. Fuhh one day nanti ye akak try hehe

      Padam
  6. best of luck! kak sally tak join la kasi nak chance nak menang...kekeke :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thankyou kak Sally! <33 Haha alaa kak Sally pergi sendirian berhad pun mampu bakpe join kann hehehe

      Padam
  7. good luck. kalo ade lebih seat ajak budak. hehe. perasan jap :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thankyou Budak! Hahaha ni kelakar sebab seat untuk Nad pun tak ada T_T Sedih je

      Padam
  8. haii hello nadratul assalamualaikum :)

    jumpa blog ni masa mencari 11 blog utk di tag utk liebster award.. saya tag awak eh dlm entry saya? jom jawab 11 soalan utk awk tu jom ngee :D n salam kenal! :)

    http://sweettyra.blogspot.com

    p/s : good luck utk contest!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Waalaikumsalam Tiera :) Hehe thankyou tag Nad! :D

      Padam
  9. Goodluck :D
    org teringin nak pergi Japan.. yg tuh mmg wajib seluruk kawasan dia kena pergi XDD ahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe thanks Hikari. Eh eh sama dengan orang atas tuh nak gi Japan :p

      Padam
  10. busan vacance! yus suka bahasa diaorang, lagi menarik daripada bahasa baku seoul.
    walaupun dengar macam kasar sikit.

    btw, good luck.

    BalasPadam
  11. menarik..i wish someday i will be there...insyaAllah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama ler kita kak Rokiah T_T Hehe in shaa Allah ameen

      Padam