Cabaran 30 Hari | Day 7: Sejauh Mana Pendidikan Itu Penting Bagi Anda?

11:01 PTG


Assalamualaikum Hai.


Hekhek. Kembali lagi dengan tajuk yang mencabar. Bukan senang ok nak habiskan cabaran 30 hari ni. Baru sampai hari ketujuh pun macam dah kekeringan idea je nak bagi idea sejauh mana pendidikan penting bagi Nad kan. Dah la kita ni down rasa nak give up je study pastu kena pulak tajuk yang opposite haha memang kena brainwash balik diri sendiri duluuu.


Cabaran 7

Sejauh Mana Pendidikan Itu Penting Bagi Anda





Untuk masa depan yang cerah. Kita selalu suka tengok orang yang almost perfect. Contoh cam dia lawa, pastu kaya, pastu pandai. Haa package kann? Ingat kaya tu boleh datang kalau takde ilmu? Ingat pandai tu boleh tercipta kalau tak menuntut? Haa itulah. So kalau nak masa depan cerah, memang penting sangat pendidikan ni. Lagi lagi dengan sistem yang negara kita amalkan.


Untuk survive selama kita hidup. Ilmu bukan je dalam bidang apa yang kita amik. Bukannya kalau kita budak enginering, kita taknak amik tau langsung pasal memasak. Bukannya kalau kita budak culinary, kita zero langsung pasal matematik. Haa thats how its work. Kita at least kena amik tau jugak benda lain, ilmu lain yang ada banyakkkk sangat lagi.


Supaya tidak dipandang rendah. Even if other people tak cakap pun kan pasal ni, we ourselves pun mesti akan rasa rendah diri secara automatic kalau dah sekeliling kita semua orang bijak pandai. Uh pls don't deny that ;) That's why pendidikan tu penting. Untuk kita letakkan diri kira setaraf dengan orang lain, bukanlah yang kurang pandai tak setaraf. Tapi , kita usaha ok? :)




Yes! Hahahhaha apabila Nad berbicara tentang pendidikan. Haa kan dah over. Haha takpe takpe, in shaa Allah Nad akan usaha untuk belajar dan perbaiki apa yang kurang dalam diri Nad. Nad akan cuba. Hai Hafiz, Nad cuba ok? :p
#kelabbloggerbenashaari



Cabaran 30 Hari | Day 6: Apa yang Anda Makan Hari Ini


You Might Also Like

10 ulasan

  1. ilmu tanpa amal ibarat pokok xde buah, mcm tu ek? hihi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe betul. Kena amalkan jugak and sebarkan and tak sombong :) Hehe

      Padam
  2. wahh. da lama tak blogwalk. tahniah dapat buat cabaran ni. hope sampailah day 30 tu ea Nad. teringin nak buat, tapi selalu je xde masa, mcm alasan je. hekhekhek. Setuju sngt dgn statement ke2 tu nad! ingt pendidikan ni tak sepenting duit yg sll kita dok bising nak cari. kalau xde ilmu lah camne nak cari duit tu, maka kat situlah kita sedar btpa pentingnya pndidikan!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wuaaa tapi tak sampai 30 hari pun ehehe. Kan kan? hehe thanks sebab setuju. Penting sgt dah tuu hehe ;)

      Padam
  3. betul tuh.. 3 point yg Nad sebut semua betul :3

    ahahaha...

    BalasPadam
  4. indeed, mmg ilmu tu tersangat penting.. tp kena ingat yg semua ilmu yg ada adalah milik Allah.. hanya Allah yg ada obsolute perfect knowledge.. dgn ilmu tu lar darjat kita meningkat... Gud luck Nad dalam mencari ilmu.. Semoga memperoleh ilmu yg diberkati utk dunia dan Akhirat InsyaAllah.. :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul betul. Yang kita tau ni sikit sesgt sgt kalau nak dibanding dengan ilmu Allah :) Ameen in shaa Allah. Yang penting niat tuu

      Padam
  5. Setuju dengan pendapat Nad :) lagi-lagi sekarang ni nak cari kerja pendidikan dan pengalaman yang diutamakan. Kalau belajar tak tinggi susah nak cari makan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan? :/ Hmmm fikir pat lima ploh kali nak sambung degree ke tak haihh

      Padam