Jalan Jalan ke Johor!

11:45 PG


Assalamualaikum Hai!



Wuaaa rindunya nak blogging! Almost 10 days jugak lah kan Nad tak update apape. Memula haritu busy dengan test yang terlalu banyak gila gila ah sampai tak sempat langsung nak on lappy ni ha, lagikan nak update blog. Memang tak sempat langsung! Sedih je tengok blogger lain boleh luangkan masa untuk update blog tapi kita ni biar je blog tu T.T



Hehehe but the best part is weekend haritu yakni cuti dalam 4 hari ah jugak kan sebab Jumaat tak ada class, Sabtu Ahad weekend memang cuti, then merdeka jatuh cuti Isnin. So Nad memang dah plan dengan kak Hana nak pergi Johor mihmih. Eh tak sabarnya lah. Plan dah sebulan kot akhirnya terlaksana jugak oh. 



Memula banyak tau wishlist nak pergi mana je hahaha tp biasalah tak semua tercapai T.T
Johor Premium Outlet (JPO) [Achieved!]
Johor Bahru City Square [Achieved!]
AEON Tebrau City [Achieved!]
Steamboat Dataran [Achieved!]
JOHO
Tasik Biru
Pasar Karat [Achieved!]
De Cabin [Achieved!]
UiTM Pasir Gudang [Achieved!]



See. Okay, kira banyak ah tu kan yang achieved! Hehe imma happy. Sebenarnya all thanks to Hafiz la sebab dia lah yang bawak Nad pergi semua tempat ni.



1) Johor Premium Outlet (JPO)

Ni memang benda first dalam list la takleh nak sangkal lagi. Teringin sesangat nak pergi JPO walaupun hakikatnya duit tak banyak mana hahaha. But still. Yelah sebab dengar orang cakap barang branded harga murah kann. So typical me suka buat andaian sendiri hahaha ingatkan cam tempat sesak sesak main jual macam pasar malam lol rupanya tempat lawa gila cam kat oversea kot.



Bila duit tak banyak, hasil pun cuma 2 plastic je ok.
Tp tempat ni tetap seronok!


2) Johor Bahru City Square

Sebenarnya tempat ni macam shopping mall biasa biasa je jugak. Tp taktau lah kenapa nak pergi sgt. Maybe sebab tengok kawan kawan dok post gambar kat insta pastu background lawa gila. Malangnya walau pusing banyak kali pun Nad tetap tak jumpa jugak background lawa tu T.T So hanya mampu background ini je.





3) AEON Tebrau City

At the first place, tempat ni tak dalam list pun. Tp saja singgah sebab dekat. Pastu yang bestnya AEON sini tak macam AEON lain, I mean brand barangan dekat sini bukaan cam AEON biasa lah. Pastu movie always full ok. Kitorang marathon 7 movie haa tp seat asyik dapat depan je pastu satu hall full lah. padahal cerita lama je kot Expendables la Step Up la haha. AEON ni lain macam hahaha. pastu disebabkan lama sgt lepak sini kitorang discover satu tempat makan yang best! Sizzling Stonegrill!! Hoi dia punya interior design taknak kalah terus buat org tertarik pastu makanan best rasa cam lain kali nak datang lagi.





4) Steamboat Dataran

Atas suggestion kawan Hafiz, kitorang pergi steamboat ni. Its just a normal steamboat area, cam ada satu jalan tu pastu semua jual steamboat katsitu so terpulang lah nak duduk mana. Dia cam gerai gerai aaa. Sebaik kitorg datang awal before pukul 8 sebab 9 lebih tu memang dah full gila nak keluar dr parking pun susah. Ingatkan tempat tu biasa je sekali meriah jugak.




5) Pasar Karat and De Cabin

Time nak pergi Pasar Karat ni mula lah dok meng-google sebest mana tempat ni hahaha. Sekali jumpa entry kak Nurie kot! Fuyooo kak Nurie and Wan dah sampai sini January haritu kitorang je terlambat. And disebabkan dalam entry kak Nurie ada ayat 'tempat wajib pergi bila dtg sini' membuatkan Hafiz terus yakin nak datang sini hahaha. Pasar Karat ni sama je macam pasar malam biasa jual memacam jugak but we bought nothing ngehehe.


De Cabin tu tempat makan. I don't know if you guys know this place. Tp kekawan ramai lepak sini pastu tempat dia cam style tu yang Nad teringin nak pergi. Tapi time kotorg pergi tu hujan :( So tak dapat amik gambar langsung eiii sedih ah. Sedap & murah. Chicken chop Rm5 ape benda doh kat Selangor langsung tak dapat.


6) UiTM Pasir Gudang.

Punyalah lama dekat Johor 4 hari tapi cuma dapat jumpa sayang sayang sekalian setengah jam je T.T Weh rindu gila lah siot lah eish. Kenapa la datang lambat pastu tak puas nak lepas rindu. Wehhh thanks aa korang sanggup turun memalam semata nak jumpa kann.






So itulah ceritanya selama Nad menghilang ye. Dah jangan sedih sedih now Im back hahahahha macam la ada orang kisah eh. Hai Hai semua meh singgah blog kita, kita dah update ni lol. 

Mood : Kumpul duit lagi for next destination in shaa Allah ;)


You Might Also Like

21 ulasan

  1. Wah bestnya jalan2 kan. Boleh release stress belajar :)

    Jemput singgah My recent post : Pecah Rekod Selfie Terbanyak Dunia

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe tula, memang release stress habis ni :) Hehe

      Padam
  2. bestnya jalan2..ada buah tangan tak?hehe..gurau ja..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe alamak, Nad tak beli apa sangat pun katsana hehe

      Padam
  3. banyaknye tempat jalan. alah bestnyeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tulah. Sebenarnya ada lagi banyak drpd ni :)

      Padam
  4. Tak pernah lagi jejak kaki kat johor.. heheh cantik nadratul..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nad pun second time! Hehe mekasih :) Kak Ena laaagi cantik!

      Padam
  5. amboi..jalan sakan...jeleous k!!

    BalasPadam
  6. amboi..jalan sakan..jeles k..jeles sgt!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe alaaa jangan jealous. Sementara ada duit je boleh berjalan camni hehe

      Padam
  7. saya dh lama tak pegi johor. nampak cam best je JPO tu teringin gak nk shopping wlaupun x berduit hehe. eh, i saw my ex-senior, nashriq. x sangka akak kawan dia hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. JPO memang best!!! Hahaha laa yeke? Dulu kitorang classmate but now dia kena pindah kampus Johor. Akak still dekat Penang lagi

      Padam
  8. Banyak juga tempat yang Nad dah jejak dekat Johor ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe belum lagi. Banyak lagi tempat tak sempat nak jejak. Waktu terhad kann

      Padam
  9. lama tak pegi Johor! banyak tempat baru...and Chicken Chop for RM5/- murahnyeeee!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang banyak tempat Johor ni. Kan kannn? Nad pun terkejut tauu chicken chop murah sangat ni

      Padam
  10. wahh best jln kat johor. next time kene tambah dlm wish list...

    1. danga bay & contry garden danga bay
    2. legoland
    3. hello kitty
    4. almost famous cafe
    5. chicken chop bistro hutan bandar.

    ehh..mcm banyak tempat lagi je..hihiii. tunggu nanti schaz buat special entry pasal johor.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sebenarnya itu semua pun tersenarai hahaha tapi macam tak sempat nak pergi. Danga bay & country garden tu kitorg lalu jee. Chicken chop hutan bandar nak pergi tapi tak sempat sbb plan malam tu bertukar jumpa kawan kawan. Nak gi Legoland budget dah lari hehehe

      Padam