5 Cara Jimatkan Bil Telefon

11:36 PTG


Assalamualaikum Hai.


Zaman sekarang ni semua benda nak naik kan. Tak cukup dengan keperluan, keinginan untuk miliki barangan lain pun bukan main membuak-buak lagi. Kalau mampu boleh laa. Kalau kurang mampu tu yang banyak benda nak kena consider. Tanpa kita sedar, sebenarnya banyak juga duit yang dilaburkan untuk handphone. Lagi lagi yang guna postpaid kan. Main sedap guna tiba tiba bil melambung tinggi.


Orang selalu cakap, lagi lagi orang yang bercouple ni lagi lah banyak pakai credit kan. Asyik asyik nak kena topup hahaha. Tapi entahla sekarang dah tak rasa beban tu lagi. Sebab Nad dengan Hafiz kitorang cam gilir gilir siapa nak topup. Kadang kadang memang langsung takda credit tapi dua dua tak kisah pun :p


So sekarang ni, Nad nak share dengan korang semua cara nak jimatkan bil handphone korang. Haa sekaligus korang boleh spend duit tu kat tempat lain yang lebih penting selain daripada laburkan untuk telefon. Nah sila baca ;)



Guna Rangkaian Yang Ada FREE CALL


Bukan nak promote tapi rasanya kalau yang selalu otp ni memang Digi paling berbaloi hehehe. Itu pun kalau kita stick banyak otp dengan 3 orang lah sebab Digi ada Buddyz. Pastu kalau nak otp dengan banyak banyak orang yang lain number, Nad rasa paling berbaloi Celcom. Sebab Celcom-Celcom 28sen/10mins. Katsini dah boleh jimat credit dah kalau nak call call orang. Haa.



Guna Plan Internet Yang Boleh MORE FREE CALL


More free call katsini cam guna Skype, Viber, Wechat or FaceTime. Psst, Skype paling berbaloi. Ehehe. We've try it all ternyata FaceTime lagi banyak pakai data compared to Skype. Wechat and Viber pulak connection bad jer. So, korang kena consider untuk pilih plan internet yang still boleh elok pakai even dah habis quota. So save lah takyah nak renew data baru kan.



Guna Prepaid Instead of Postpaid


Bila kita guna prepaid, kita akan selalu alert berapa banyak credit yang kita ada. Tapi, lain pula halnya bila guna postpaid. Kita taktau berapa banyak yang kita kena bayar setiap kali reply text or call orang. Sekali bila bil keluar, haa dah pembaziran berlaku katsitu bila takleh nak control penggunaan call in call out semua.


Kerap Check Phone Usage


Bila kita on data, selalu selalu lah check data usage ok. kadang kita ni browse memacam lancar je pasti lupa lah nak check data. Lagi lagi bila scroll instagram tuu. Dah la instagram tu pakai banyak data T.T sobs. Apa boleh buat. So check ok. Kalau rasa macam lagi sgt je quota tu habis, maka pandai pandai lah control ye :)


Tak Perlu Subscribe Dengan Pihak Ketiga


Apa maksud pihak ketiga katsini? Haa inilah. Yang dok offer offer ringtone la cari pasangan la ikut zodiac laa. Haa tak perlu ye semua tuu. Sangat sangat sangat tak penting. NOT AT ALL. Tu semua pembaziran yaa.



Haa so nak tak jimatkan bil telefon? Nak tak nak tak? Mudah je kan. Korang amalkan je semua cara kat atas ni, memang jimat ok. Sebab semua tu pun Nad buat. Alhamdulillah takdelah rasa beban sangat pun. Ok ok je. Lagipun memang Nad jarang topup ahaha.So, jom jom jimatkan bil telefon, senang jer.


You Might Also Like

36 ulasan

  1. Balasan
    1. Hehe sangat berguna tau. Boleh save duittt hehehe

      Padam
  2. lebih seronok guna yg topup2 daripada guna bil..takut tak sedar guna banyak..hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kannn? Kalau guna bil haihhh habislaaa hahaha

      Padam
  3. hehe. kalo budak dari dulu jarang topup sebab selalu mesej benda2 penting je. lagipun budak is single and available yaw :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Nad pun sama sebab sekarang semua benda guna internet je kann

      Padam
  4. skrng bnyk cara nk jimat...
    tinggal nk urus je lg....

    Recent Post by MananQayyim : Segmen - 4 Power Bank Original untuk dimenangi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan? Ikut kita je sanggup ke tak nak bersusah sikit. Kadang tak susah pun cuma nak ke tak je

      Padam
  5. df banyak sangat kredit. tak tau mana nak pi melaburkan tu hahaha
    tak pakai tapi asyik nak kene topup sebab nak panjangkan tempoh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha ni kes sama macam adik Nad. Untungla banyak credit T_T

      Padam
  6. better prepaid kan nad.. kalau postpaid, bukan main lagi lupa daratan. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tau takpe kak Aisya, rasa sentiasa ada duit je nanti haih

      Padam
  7. Balasan
    1. Hehe sangat sangat kan? Lepasni da boleh berjimat :)

      Padam
  8. saya pakai digi buddyz. memang rasa jimat la. dulu guna celcom tapi kredit asyik kena tolak aje. pelik betul.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Samalah Zizie! Nad pun da pakai Digi Buddyz sekarang. Memang jimat sesgt sbb free call je hehe

      Padam
  9. subscribe je data sebulan da blh jimat. msg dgn whatsapp, call dgn skype. jimat. tapi kena pandai2 urus pnggunaan data la. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul betul. Nad ni scroll instagram je dah terus sampai habis quota T_T

      Padam
  10. Bagus betul tips ni... terima kasih... boleh dipraktikkan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe terima kasih :) Selamat mempraktikkan ye

      Padam
  11. nice tips ! buat student mmg berbaloi la :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe thank you :) Kan kann, berbaloi dan harus diamalkan

      Padam
  12. Good sharing Nad :) Cik Mimie guna digi memang jimat berbaloi2..huhuhu :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe thank you! Kita sama cik Mimie, Nad guna Digi Buddyz jugak memang jimat habis

      Padam
  13. Tips yang bagus tapi kalau untuk akak yang bisnes online nih memang tak boleh nak jimat jugak. Memang banyak guna internet. Hihi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe yang tu tak boleh buat apa la kan kak. Kita business pun sebab nak cari duit kan :)

      Padam
  14. saya kadang2.. bil fon 3/5 ringgit jer.. hehehe klu banyak 2 mesti gayut dgn mak saya berjam2... hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Beli phone? hehe beli prepaid kot? Gayut dengan mak tak apa hehe

      Padam
  15. hahaha..nice sharing lahh..nk jimat lg guna lah simkad celcom 1malaysia...hehehe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe thankyou kak Niesa. Jimat eh guna simkad tu?

      Padam
  16. Part instagram tu yang susah sikit nak control. Walaupun ig sendiri jarang nak berupdate, tapi bab bussiness tu yang tak boleh diketepikan. hehehhe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe business takpe Mieya :) Tu memang kita takleh nak elakkan hehe

      Padam