Review : What Have I Done?

8:40 PG


Assalamualaikum Hai.


So harini nak review novel pulak. Mihmih. Acah rajin sikit baca novel English sekarang, maklum lerr nak muet dah kan? Hahaha. Tu ha ada lagi 10 buah kot tak sempat lagi nak baca hahaha. Takpe slow slow, asalkan kerja lain tak terbengkalai kan? Jom usha apa cerita novel What Have I Done? ni.





Synopsis What Have I Done?

Kathryn Brooker seems the very picture of a fulfilled wife and mother. Anyone who peered through the downstairs window at the four figures sitting around her kitchen table would see a happy family without a care in the world. They would envy Kathryn her perfect life.

But they would be wrong. Kathryn is trapped in a nightmare. And she is about to change it. Something only a truly desperate woman would do...


Okay, itu sinopsis dari belakang novel lah. So meh sini nak story dari apa yang Nad sendiri baca. Novel ni memang best ok dari sudut pandangan Nad. Cuma jalan cerita agak slow sikit yang boleh buat orang boring jer. Firstly nak bagitau dulu cerita ni kira cam flashback.



Nad's Review

Okay malam tu Kathryn bunuh suami dia Mark. Lepastu dia terus call 999 dan mengaku and terus je masuk jail. Dia ada 2 orang anak Lydia and Dominic. Since dia masuk jail, auntie diorang Francesca yang jaga diorang. Kathryn ada sorang kawan baik nama Natasha. 

Sepanjang kat jail, anak anak dia lgsung takde sorang pun yang tengok dia. Lydia pernah hantar surat sekali je itu pun just nak bagitau yang diorang belum ready lagi nak jumpa dia. Betapa dia sedih 5 tahun kot dalam jail tapi sorang anak pun tak datang tengok dia. Padahal dia bunuh Mark bersebab. 

Mark pengetua dekat sekolah so memang semua orang respect Mark. Tapi Mark terlalu kongkong Kathryn. Kathryn tak boleh borak lama lama dalam phone dgn mak or kakak dia, Kathryn tak boleh baca novel, Kathryn cuma boleh mandi dalam masa 2-3minit, Kathryn kena selalu nampak cantik dan kemas, Kathryn tak boleh bagi rumah berhabuk walau sikit, Kathryn kena prepare makan ikut waktu, Kathryn takboleh bual mesra dengan sesiapa pun.

And kalau Kathryn buat satu benda kat atas, waktu malam nanti Mark akan dera dia. Mark akan hiris belakang peha dia ikut points kesalahan yang dia buat. Mark takkan buat panjang pun, hanya seinci, tapi kedalaman yang dia hiris tu ikut kesalahan yang Kathryn buat. 18 tahun dia menderita, Kathryn tak tahan tu yang akhirnya dia bunuh Mark.

Lepas je keluar dari jail, Kathryn tubuhkan satu rumah ni untuk sesiapa je yang lose hope. Kira dia jaga diorang ni semua sebaik mungkin. And setelah menanti 10 tahun, akhirnya anak anak dia sendiri datang dekat kawasan tu and cari dia.

-THE END-


Description of Novel

Title : What Have I Done?
Writer : Amanda Prowse
Page : 323 pages
Where to Buy : Any Bookstore
Price : RM43.90 but got offer at RM8


P/s : Now mood membaca je sepanjang sem break ni hihi bosan dekat rumah.


You Might Also Like

20 ulasan

  1. Interesting :) good review Nad :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cuba beli magis dari ramlee awang murshid. Terbaikkk

      Padam
    2. Hehe thankyou cik Mimie! :) Memang best pun

      Padam
    3. Fatyn, serious ke? Nanti ada duit lebih Nad beli hehe in shaa Allah

      Padam
  2. Macam menarik je, nak belilah nanti :)

    BalasPadam
  3. kan.. sebab muet mulalah rajin nak baca english novel.. tapi kita satu buku tak habis lagi nad.. pemalas betul diri ini. lepas tgok nad dah habis satu buku.. rasa semangat pula nak kejar! hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha tau takpe. Kalau tak bila lagi nak test vocab kan :) Hahahha fighting Zati! Kena habiskan yer

      Padam
  4. Macam menari. Tetapi jarang sangat nak baca novel English. ;D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha memula confuse jap macam menari? Haha k menarik. Try la baca Sally

      Padam
  5. The least i could do --> reading especially novel :p
    berlambak kat umah langsung tak baca haha haih.. keep it up.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha kak Nida ni busy sangat ni tu tak sempat nak baca kann hihi

      Padam
  6. Balasan
    1. Memang tragik! Tabah betul dia harungi semua tu

      Padam
  7. goodluck utk muet..! buat yg terbaik !
    macam cerita afraid of the dark,tp suami yg bunuh si isteri sbb suami terlampau sayang bini,risau ditinggalkan.. -__-
    kita novel english lembab nak khatam.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe in shaa Allah, thanks Liena :) Hahahhaha adeh, obsessed sgt kalau camtu T_T Hahaha takpee, slow slow janji khatam kan

      Padam
  8. Hmm hmm mcm best mcm nak gak wiwiwiiii

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha Qila laaagi banyak novel best kannn

      Padam