Akhiri Tahun 2014 Dengan Bermakna

11:30 PG


Assalamualaikum Hai.


Haha apa ke pelik la tajuk. Nad sendiri baca pun pelik, korang entah faham ke tak T_T Memandangkan kita ni pun dah penghujung 2014, so meh la muhasabah sikit renung-renungkan apa yang kita dah buat sepanjang tahun ni. Selama 11 bulan lebih kan, mesti banyak benda yang dah kita buat.


Dengan berbaki lagi 21 hari untuk masuk tahun 2015, jom lengkapkan 2014 kita dengan lakukan perkara-perkara ni. Tak banyak pun, 5 benda ajee. Tapi in shaa Allah akan buat tahun 2014 terasa penuh bermakna kehkeh.



Talk to Your Parents




Cuba ingat balik bila kali terakhir korang bercakap dengan family atau ahli keluarga yang lain? Ingat tak? Kalau tak ingat, haa ini lah masanya untuk korang duduk luangkan masa kejap dengan family. Luangkan masa untuk berbual perkara yang bermakna. Well, family comes first kan? Kalau jauh, nak Skype pun cukup dah. 



Contact Kawan Lama




Kawan mungkin datang dan pergi. Tak terkira lah kan. Tapi yang penting sebenarnya sejauh mana kita nak mengekalkan persahabatan tu. Untuk still keep in touch dengan diorang walaupun jauh atau dah lama tak jumpa (dalam 2 tahun ke). Just text je. Kalau lama sangat tak contact nanti jadi strangers pulak kan.



Relaxkan Diri




Ini khusus buat yang dah kerja lagi-lagi kerja office ni kan. Dah 11 bulan korang focus kerja sahaja haa apa kata take a break kejap relax-relax dekat rumah ke apa. Luangkan masa yang berkualiti tu prepare untuk buat azam tahun baru ke? Hahaha. Hujung-hujung tahun ni memang time yang perfect sangat kalau nak bercuti dengan insan tersayang.



Treat Yourself




Wishlist wishlist! Inilah masanya untuk penuhkan wishlist tahun 2014 yang tak tertunai-tunai tuu mehee. Pergi ke spa ke, tengok movie ramai-ramai, pergi karaoke atau makan dekat restoran favourite. Buat je semua tu tanpa fikir panjang. Sebab apa? Because you deserved that. Treat yourself okay? 2014 almost ended dah pun.



Buat Kebaikan




Buat kebaikan. Buat benda yang boleh buat orang lain happy walaupun benda tu benda kecik je pun. Contohnya macam puji some strangers. Awhh, sure will made their day kan? Bukan susah pun. Kalau nak buat kebaikan yang besar sikit boleh la derma darah ke apa, apape je asalkan boleh buat other people happy. Secara tak langsung confirm korang pun happy nanti. 


Haa macam seronok tak? Challange yourself jom dengan berbaki 21 hari ni kita buat benda-benda ni. In shaa Allah rasa blessed 2014! Hehe ending yang baik in shaa Allah. Jom buat biar korang akan terasa 2014 ni berakhir dengan penuh bermakna


P/s : Dah hujung tahun ni tetibe rasa macam banyak benda la pulak yang tak achieve T_T


You Might Also Like

11 ulasan

  1. huhuhu betul jugak kan. hrgai setiap detik yg ade ni =))

    BalasPadam
  2. takpe Nad. yang tak archieve tahun ni kita archiev tahun depan. :)

    BalasPadam
  3. Thanks nad.. yg no 2 tu nk buat... konon sibuk dgn personal life, tk tercontact sahabat..

    BalasPadam
  4. Kejap je dah nak habis tahun..masih banyak bnda belum tertunai lagi ..T_T

    BalasPadam
  5. Yg nombor 1 tu slalu tiap2 hari borak ngan mak. Tulah kan sekejapnya masa berlalu.. T-T

    BalasPadam
  6. ada banyak benda yang dah tertunai tinggal sikit tak tertunai bawa masuk dlm list thn depan pulak hehe

    BalasPadam
  7. alhamdulillah, selalu buat yang number satu ^^

    BalasPadam
  8. nombor satu selalu buat cuma tak lah rapat sangat.. ahaha.. adik Misaki ye XDD

    yg no.2 sure lemah je lutut dengar.. TT^TT lama tak contact maaa XDD

    buat kebaikan.. hurmmm.. selalu nak buat kebaikan kat tanah luar rumah nih tapi tak jadi TT^TT ahahaha...

    hopefully sempatlah buat XD

    BalasPadam
  9. Selalu cakap biasa2 jer dgn mak, xpernah lagi la nk bcrita hal yg lebih mndalam..huhu

    BalasPadam