Tips Jimatkan Minyak Kereta

2:07 PTG


Assalamualaikum Hai.

Tips Jimatkan Minyak Kereta. Nahhh, setelah sekian lama tak share share tips. Dulu dulu kan kalau tengok ayah isi minyak kereta RM30, RM50, RM100 rasa macam ala standard ah tu minyak kan. Then bila sekarang dah turn sendiri driving ke sana ke mari, nak isi RM30 rasa semput je. Kalau boleh nak isi RM10, RM15. Hahaha tak boleh ke?

Bila kita dah merasa sendiri keluar duit ke arah minyak kereta ha mula lah dok fikir ish camne lah cara nak jimat minyak eh. Biar kurang sikit duit nak keluar ke arah minyak tu. And hahaha Nad memang amalkan beberapa tips ni. Demi duitku tidak melayang demi minyak.



Periksa Tekanan Tayar

B1a1

Sebelum pergi ke mana mana, check dulu kot tayar kereta tu kempis sikit ke kempis banyak ke then isi dulu angin. Bila angin tayar ngam ngam baru lah lancar je nak ke mana mana. Kalau kempis kan ke jadi slow, kereta lagi berat then kita lagi press minyak.


Isi Tangki Minyak Sehingga Penuh

1681

Korang perasan tak kalau isi minyak full rasa lambat je mintak nak turun. Tapi once dia dah start berkurang, rasa macam lajuuu je nak empty. Tu sebabnya ruang udara kan tangki minyak makin banyak. So wujud tekanan yang tinggi dekat situ yang mempercepatkan lagi penggunaan minyak.


Tekan Picu Pam Secara Perlahan

B8b6

Memula sekali Nad tau tips ni sebab ibu yang bagitau. Lepastu memang Nad terus amalkan. Nasib lah Nad ni golongan kedekut sikit isi minyak RM20, RM30 so takdelah lama sangat rasa nak tekan picu tu. Biasanya Nad tekan separuh je, and memang rasa lambat sangat minyak tu berkesan. Tips yang ni memerlukan kesabaran yang tinggi.


Ringankan Kenderaan

8b84

Semakin ringan kenderaan, semakin jimatlah minyak anda. Bukan apa, certain orang tu barang yang tak perlu pun habis semua benda dia simpan dalam kereta. Kalau perempuan macam biasalah bonet belakang habis penuh dengan kasut je, senang katanya. Haa seelok eloknya keluarkan lah barangan yang tak perlu dalam kereta tu, bawak apa yang perlu je.


Pandu Secara Perlahan

2d2e

Dulu masa awal awal driving, Nad selalu drive laju. Nak cepat sampai katanya, taknak buang masa haha. Lepas tau je tips ni terus lah bawak secara sederhana dalam 80km/h. Tapi Nad awalkan masa nak keluar rumah tu sebab dah tau awal awal tak drive laju kan. 


Itu lah antara tips tips yang Nad amalkan nak jimat minyak ni. Alhamdulillah lah makin sikit duit yang keluar tu haha. Lately pun Nad dah start guna jalan yang tak banyak tol hahaha, dulu redah jee. In shaa Allah kalau korang amalkan boleh rasa jugak pengurangan tu. 

Sekarang ni hari hari pun guna kereta, harga minyak pulak tak menentu. So sebaiknya kita try save dari segi minyak ya.

P/s : Ok lepasni nak save apa pulak eh? Haa Tips Jimatkan Bil Elektrik dah baca belum?

You Might Also Like

32 ulasan

  1. waaa baru tahu...nice sharing dear thanks

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe thank you Iola :) Selamat mengamalkan

      Padam
  2. wah, nice sharing Nad. boleh cuba nanti. Fatin pun sama macam Nad jugak, suka bawak laju. Sampai orang kata entah apa-apa je kat Fatin sebab drive laju bebenor. Hehe. Kereta auto atau manual, manual memang lebih save minyak ke camne eh? Ada yang cakap manual lebih jimat minyak.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haha kan? Sebab kita nak save time kottt. Rasanya manual lagi jimat tapi Nad memang tak reti nak bawak manual ni. Hehe

      Padam
  3. Kak Nad... Kalau motosikal lak? Ekekekekekekkkk Anywayyy, thanks share :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha ngade Siara ni. Moto isi RM3 RM5 ok dah tuuu

      Padam
  4. Balasan
    1. Hehe lepasni boleh jimat jimat ye Miera :)

      Padam
  5. Bagus tips ni...tak pernah terfikir pun sblm ni.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe lepasni dah boleh jimat minyak dah..

      Padam
  6. hehe.. zz pernh dgr tips ni exc yang tekanan tayar tu.. tpi yang bagus nye zz ni, nak isi angin tayar x reti..huwa....

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama lah! Haha. Nad kekadang perasan je angin dah kurang tapi tak reti nak isi

      Padam
  7. Nice tips kak nad. Boleh share kat ayah ngan mak saya nnti

    BalasPadam
  8. hahaha..kalau lambat mandu untuk org yang sabar..tapi tak penyanbar..zappje

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe Nad alhamdulillah semakin penyabar haha

      Padam
  9. oh macam tu tips nak mmenjimatkan minyak,terima kasih kak Nad :-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama sama Biha :) Lepasni jimat jimat tau

      Padam
  10. tips yang menarik..saya pandu kereta tak laju dulu dan sekarang..he..he..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha bagusnya Hanafi! Nad dah join drive slow haha

      Padam
  11. Yuhuuu. Tips yang berguna untuk masa akan datang. Hahaha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Untuk sekarang dan akan datang kak Inani hehehe

      Padam
  12. Tq for sharing Nad... sekarang ni apa saja yang boleh kita jimat memang kena buat... huhuhu.
    Tang tempat minyak tu ada angin tu yg tak tahan...nasib baik kereta.. tak ada tempat nak buang angin...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahha ke situ puak ye jomsantai? Mari lah kita sesama berjimat ehh

      Padam
  13. nice sharing nad! ramai pemandu baru yg tak tahu pasal ni.. hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe thank you Zati! Kan kan lagi yang baru ambil lesen tuww hihi

      Padam
  14. nice sharing.. betul tu ianya memang dapat menjimatkan sedikit minyak kereta..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Thank you :) Jimat sikit pun jadi la dari makin membazir kan? Haha

      Padam
  15. nice info.. mmg perlu extra berjimat cermat skang ni :)

    BalasPadam
  16. Boleh digunakan nnti tips ni..dapat jimatkan perbelanjaan :)

    BalasPadam