8 Cara Bangun Lebih Awal

10:37 PTG


Assalamualaikum Hai.

Tettt! Tettt! Tettt! Tup! Terus laju je tangan matikan alarm. Pastu tidur balik ahaha. Siapa ada perangai ni? Masya Allah ekeke :p Nad pun kekadang perangai camni gak. Entah la. Padahal kadang tu ada je niat memang nak bangun awal. Tapi mata ni kemain mengada bila dah waktu pagi tuuu. So, apa kita nak buat? Hmm.

Mari Nad bagi cara hehe. Yang penting bangun pagi kena fresh and bersemangat tau! Baru lah satu hari tu ceria and semangat je. Kalau pepagi pun dah moody dan bermalas-malasan habis lah satu hari tu macam sia-sia jee layan moody.

Tips Bangun Awal.

1- Fikirkan Sesuatu yang Positif Sebelum Tidur

9345

Positif. Fikirkan tentang benda seronok yang korang nak buat esok. Contohnya; esok nak gi makan ice cream pizza donut starbucks milkcow durian crepe yeayyy haa confirm excited! Hahahah okay terkeluar dah semua craving hahaha. So mesti excited nak bangun bagi nak start hari tuuu.

Selain tu, ada seorang pakar tidur (Dr Stephanie Silberman) cakap, dengan berfikir positif sebelum tidur, kita dapat mengurangkan perasaan risau dekat perkara lain and tidur lebih lena.



2- Dengar Muzik

729b

Mesti ramai yang amalkan cara ni kan? Nad pun dulu pernah jugak seronok dengar muzik sebelum tidur. Ada jugak apps yang boleh bantu kita dapat tidur lebih lena apa semua haha. Serious. Dia bagi alunan ombak la so macam tenang-tenang gituuu ok tidur.



3- Pastikan Tidur Anda Mencukupi

769e

Tidur yang mencukupi adalah antara 6-8 jam. Zaman-zaman belajar atau gadjet ni memang susah nak dapat tidur yang cukup. Kadang baring kat katil awal dah tapi hadap handphone sampai la 2 atau 3 pagi. Terus la tidur pun jadi lambat hmm. Punca punca! Padahal boleh je tidur awal.

So elakkan hadap handphone/tab/laptop terlalu lama lepas dah baring tuuu. 



4- Wujudkan Rutin Harian Selepas Bangun Tidur

Tumblr n062r7ysvi1swv7lbo1 500

Set kan rutin harian hidup anda. Contohnya; exercise ke, minum coffee ke, bagi itik makan kee. Kita set macam kalau bangun awal boleh exercise bagi kurus sihat cantik, kalau bangun awal boleh buat coffee sedap sikit minum relaks relaks, kalau bangun awal boleh luangkan masa lebih sikit dengan itik.

Rutin harian jugak turut memberi motivasi untuk kita bangun awal.


5- Prepare Segala Persiapan

55c7

Bukan senang nak jadi someone yang prepare segala persiapan ni. Kalau boleh malam sebelum tidur tu dah plan and prepare semua untuk esok. Baju dah digosok, gadjet battery semua full, make up dah tersedia and bla blaaa semua lah yang boleh di-prepare awal haha. 

Ini untuk elakkan kita tergesa-gesa and jadi someone yang terurus hehe.


6- Letakkan Alarm Clock Jauh Dari Katil

D1f6

Bila masa korang annoying dengan bunyi alarm clock, sanggup tak bangun dan berjalan semata-mata untuk matikan alarm? Haha. Automatic terus segar sekali dah time tu. Haaa boleh la terus bangun hehehe. Itu lah motif letak jauh dari katil hahaha.



7- Setkan Alarm Clock Beberapa Minit Lebih Awal


Dah biasa jadi. Sekali tengok alarm, tidur balik. 2 kali tengok tidur balik. 3 kali tengok, baru bangun! Haha. That's why kena set awal sikit. Kalau set tepat-tepat waktu yang kita nak bangun habislaaaaa memang lambat la jawabnyaaa.



8- Minum Segelas Air Kosong

Tumblr n7cacyvyt31sar844o1 400

Minum segelas air kosong sejurus je selepas korang bangun dari tidur. Confirm fresh! Fresh! Yakin fresh! Terus fresh ke otak tahu? Minum air kosong selepas bangun dari tidur juga bertujuan untuk mengelakkan hidrasi setelah tidur satu malam.


Apa macam? Ok tak? Esok boleh bangun awal tak? Hahaha. Sesuai sangat dah tips tips bangun awal camni untuk orang yang duduk rumah jer macam Nad ni, Haaa ingat sennag nak cari motivation? Dunia luar pun tak nampak dah ni hahaha.

P/s : Esok kena bangun awal untuk jumpa boyfriend! Ehek.

You Might Also Like

42 ulasan

  1. kite kalau nak bangun awal, set alarm 1 jam awal. Kiranya setiap setengah jam alarm berbunyi. hahaha. dan semestinya alarm letak sebelah bantal. baru berdering kuat. tapi kadang2 terhimpap bawah bantal jugak >< hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhaha adeh annoying nya kalau macamtu ahahaha. Geram je bangun bangun tu haha.

      Padam
  2. nice tips
    biasanya kalau cukup tidur mmg mudah untuk bgn awal :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan. Sebab rasa dah cukup tidur so automatic terbangun.

      Padam
  3. pesan dkt pakwe tlg kejutkan.. boleh mcm 2.. hahahaha
    btw nice tips nad.. kipidap... kihkih

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhahah boleh jer. Siapa bangun dulu dia kejut hihi. Kita amalkan tu lupa pulak nak masuk sekali hahah. Thanks Miera! :*

      Padam
  4. eheheeehehehe thank uuu kak nad omey!!! hihuhi

    BalasPadam
  5. Kalau saya laa Kak Nad... 1 jam lebih awal saya set alarm. Hahahaha Nampak bebeno liat bangun pagi XD
    Saya suka tips no 6 tuu. Tak terfikir pun. Lepas nie nak guna tips tuu ! :)
    Btw, thanks for sharing ! ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahhaah takpe, biar banyak kali so terjaga lah kan. Kot la yang first seond tu tak dengar haha.

      Padam
  6. kalau layaan moody, memang habis ler sehari tu berlalu tanpa nikmat hidup kan..

    nk bagi itik mkn tu, xdpt la ye..kalau setkt nk siram pokok bunga kertas dgn bunga loceng encik suami punya boleh lah..hahahhaha

    da anak 3 ni, xdek mana nya 6-8 jam boleh tido nad oiii..kikiki

    to do list tu mmg kena buat supaya keja harian kita teratur...

    hehehehehe...

    bgn pagi breaksfast ESP shaklee.. bkn drinho tu ekkkk

    BalasPadam
    Balasan
    1. Itu lah. Kalau moody memang rugi sangat hehe. Hahahhaha Nad pun yang takde anak ni nak cukupkan 6 jam tidur tu kemain susah lagi haa.

      Yes setuju sangat dengan to do list tuuu.

      Padam
  7. saya set alarm hp sebanyak 4 setiap jarang 15 minit hehehe


    jemput ke blog klik baca

    BalasPadam
  8. Sy selalu set dua tiga alarm. Nk bgun 5.30, set satu lg alarm awal 15 minit. Snooze setiap 5 minit. Biar rasa mcm eh dh byk kali snooze dh ni, kne bgun jgak. Hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hhahahaha bagus bagus. Tapi Nad tak suka la tidur terganggu T_T Acane eh?

      Padam
  9. Akak kan pernah jet set alarm sampai lima, tapi satu pun tak bangun. Hahahahah :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhahaha penat atau lena sangat tu kak Inani. Tu yang tak perasan.

      Padam
  10. Salam Nad,

    Thank you for sharing this tips.. LZ ada juga amalkan beberapa tips ni.. memang berkesan.. :-)

    BalasPadam
  11. no 6 tu betul.. hahaha..memg letak henpon /alarm jauh sikit..kalau letak kat sebelah tekan cancel je.bangunnya tak

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kannn. Bila jauh tu rasa dah annoying gila memang terpaksa bangun lah nak gi matikan.

      Padam
  12. selalu nye hubby yang kejut ... paling lmbt hari2 klu tak kerja pukul 6.45am

    BalasPadam
  13. Laju je kalau nak jumpa boyfriend kan? Hahahaha but anyways thanks for the tips nad! Ada a few yg mmg lenne amalkan hehehe ^^

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe harus laju! Last date for this yearrr. Hehe you're welome Lenne :*

      Padam
  14. Cara saya pula set alarm banyak-banyak. Insya Allah dapat bangun.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehehe 90% memang akan bangun. Takkan la banyak banyak satu pun tak terjaga kan? Hehe.

      Padam
  15. wah bagus ya tips anda ni nak ikut lah beberapa tips bangun awal..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe silakan Etuza :) Dah jangan bangun lambat lagi tauu.

      Padam
  16. baca entry ni sebab saya selalu bangkit lambat T^T

    jemput singgah blog saya :)

    nampakjiwaterbang.blogspot.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe bagus Fiyy ni. Ada rasa nak berubah lah tu hihi. Nad dah singgah balik :)

      Padam
  17. sellau set jam dekat..kalau jauh takut tak dengar

    BalasPadam