Lawatan ke Zoo Negara

9:55 PTG


Assalamualaikum Hai.

Hafiz : Sayang, next week kita pergi zoo nak?
Me : Haa? Kenapa zoo?
Hafiz : Sebab kita tak pernah pergi zoo?
Me : Haha okay jom zoo.


Agak pelik jugak lah tetibe si Hafiz ni ajak pergi Zoo Negara hahaha. Nad pernah jugak terfikir nak pergi tapi cam malas je cam panas je hahaha. Tapi bila dah pergi ha amikkk, 2 jam lebih berjalan dalam Zoo Negara tu pun tak sedar dah. Even pergi hari biasa pun tapi taktahu kenapa time haritu ramai orang.

zoo negara

Nahhh pose before masuk.

Harga ticket Zoo Negara (with mykad) : 

Kanak-kanak : RM11
Dewasa : RM32
Warga Emas : RM16

Harga untuk tengok Panda kira lain thats why Nad tak tengok! Haha!
And, kalau ada member card AEON, dapat 10% off!


zoo negara

monyet zoo negara

I think this is monyet? 
Hahaha. Time kitorang datang kemain kecoh dalam tu terjerit-jerit and kejar-kejar. Rasanya diorang tengah bergaduh kot.


pertunjukan sea lion di zoo negara

pertunjukan sea lion di zoo negara


Showtime di Zoo Negara.
And then ada showtime sea lion. Kebetulan kitorang datang tu memang tengah showtime dapat lah tengok. Showtime sehari 2x sahaja iaitu pukul 11am dan 3pm. Tayangan ni 30minit. Sea lion sangat loyal and mendengar arahan tau.
aquarium zoo negara

penguin zoo negara

Teka tu apa? Yes yes. Negara kita ada penguin TT_TT Kenapa Nad taktahu Zoo Negara ada penguin? Itu bukan patung tau memang real punya haiwan. Sebelah ni ada ice kolam untuk dia swimming wee bestnya.

malaysian river journey

zoo negara

zoo negara

Ini semua view time kat dalam River Journey. Ada pelbagai jenis ikan yang unik, yang kita sendiri taktahu kewujudan diorang tu. Rasa macam dekat dalam aquaria sekejap dalam ni tapi bukan.

sarang lebah zoo negara

sarang lebah zoo negara

Sambil type entry, sambil tanya adik :

Me : Idiq, teka ini apa?
Idiq : Restoran.

Oh hmm. Salah pertanyaan mungkin? Hahaha tempat lebah ni memang comel. And kalau korang pergi pun memang banyak je lebah berterbangan dekat situ tapiii promoter tu cakap lebih tu tak gigit. And bila korang gi sini, dia akan bagi tester madu.

lebah zoo negara

beruang zoo negara

Cari benda tersembunyi!

Hint : Dekat pokok.
: 2 ekor...

beruang zoo negara

Jeng jenggg! Inilah benda tersembunyi tuuu. Hehe.

zirafah zoo negara

Last last tengok zirafah pun heksaiteddd. Belakang tu badak sumbu ahaha.

butterfly garden zoo negara

butterfly garden zoo negara

butterfly garden zoo negara

Honey Solution.

Bangga sangat dapat shot gambar ni! 

peta zoo negara

Peta Zoo Negara.


zoo negara


Till we meet again Zoo Negara! Tapi di zoo negeri lain perhaps? Haa hmm mencari-cari buaya tapi tak jumpa pulakkk gi mana. Ke zoo dah takde simpan buaya eh? Dulu masa 6 tahun gi zoo mana tah ada je buaya. 

P/s : Adik tengah merengek nak gi Kidzania. Mahal oi!

You Might Also Like

27 ulasan

  1. Alaa baru nak pergi. Nad dah pergi dulu. haha. Last time pergi tahun 1997. Lama dah. Memang tengah rancang nak pergi zoo sebab mesti dah banyak upgrade kan? Tunggu la musim jerebu and musim tengkujuh berlalu. baru boleh pergi ;)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wahhh 1997 pun still ingat tuuu. Hehehe takpe, nanti pergi la eh Aisya :)

      Padam
  2. Bestnya jalan jalan...
    Harga tuu berbaloi kot? Huhu Teringin nak bawak family gi sana... Bila agaknya.
    Kak Nad, tempat saya tiap hari boleh tengok buaya.. Heeee :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha kot la berbaloi :B Kita pun taktau. Hahahha alaaa Siara jauh kat Sarawak.

      Padam
  3. Best ler jejln kt zoo..cuci mata kan.. ruby penah sampai sekali je kt zoo kl ni..dan x terpeluang nk tgk show...kalo zoo melaka byk kali jugak pegi..bwk anak2

    BalasPadam
    Balasan
    1. Zoo Melaka Nad pulak tak pernah sampai lagi ehehe. Best ler bawak anak-anak, kita ni berdua je boring betul ahahah.

      Padam
  4. Zoo Taiping, Perak ada buaya! hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahahah alaaa jauh la Zoo Taiping! T_T

      Padam
  5. Ohoiii fatin dah lama tak pergi zoo. Zoo negara pun memang dah lama sangat-sangat dah tak pergi. Last pergi kalau tak silap masa tu fatin sekolah menengah lagi. Pergi zoo ni rasa tenang je, cuci mata tengok haiwan ciptaan Tuhan kan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tau takpe Fatin. Bila pergi tu baru tau banyakkk lagi binatang yg kita taktau pun.

      Padam
  6. Alaaaa bestnye! Tak jejak kaki lagi kat zoo negara :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe takpe takpe, nanti pergi eh Lenne :)

      Padam
  7. laaaammmmmaaaaaa (pnjng x lama 2 sbb memng trsgt lama..hehehehe) dah teringin nak pg zoo negara tapi xpernah sampai lg.. huhuhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alolo Miera, jangan aa camni. Nanti in shaa Allah sampai tu ;) Hihi.

      Padam
  8. Lain dah Zoo Negara ni ya. Tak ingat pula bila last pergi.

    BalasPadam
  9. heheheh lama gila xpegi zoo. nak g panda tp mcm xworth je harga dia --"

    BalasPadam
  10. zoo negara!! ahaa dah lama xpergi. last pergi 7@8 tahun.. haha..

    BalasPadam
  11. http://madey09.blogspot.my/
    kenalkan blog Etuza..wah hebat ya di zoo ni

    BalasPadam
  12. aritu pergi x smpt nak tgk show... :D

    Bila seronok berat badan turun.
    AMBIL CAKNA JIKA NAK KURUS

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe tula, show pulak cuma 2 kali je sehari. Macam ikut nasib lah timing kita tu kan ehe.

      Padam
  13. RM32 utk dewasa? mahal gak erk. hehe. nak try g la nnt. tak pernah g zoo negara xD

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe tula, tapi kalau ada AEON card tolak 10% off.

      Padam
  14. bestkan bila dah lama tak pergi ni..hehee

    BalasPadam