11 Makanan Sihat Untuk Otak!

1:52 PTG


Assalamualaikum Hai.

Makanan Untuk Otak. Means? Makanan yang bagus untuk otak lah kan. Yang bagus untuk membantu perkembangan otak dan cara kita berfikir. Yes, memang bagus sangat.Sebenarnya, memang banyak sangat makanan yang bagus untuk kesihatan otak ni cuma kita je yang taktau T_T And now, Nad nak terangkan serba sedikit tentang makanan tu sikit je tak banyak haha.


1- Ikan 


Untuk ikan; bukan lah semua jenis ikan ni bagus. I mean, untuk otak. Yang paling famous biasanya salmon and tuna. Tapi Nad pun baru tau sardine ni pun sejenis bagus untuk otak eh? Wow. Serious baru tahuu. Diorang ni bagus sebab kaya dengan DHA dan Omega-3 yang mana membantu kita lebih alert, membantu meningkatkan memory dan mood serta mengurangkan nervous. Fuhh pasni dah boleh beli salmon hari hari hahahah.


2- Kuning Telur

47d2

Kuning telur. Haaa dah putih telur semua nak letak kat muka, kuning telur boleh la kan. So boleh cantik + bijak! Haha. Kuning telur ni boleh meningkatkan memory since dia mengandungi 2 molecule yang sangat penting for brain function.


3- Cili Merah

1d93

Hahaha yang ni Nad memang lah fail betul. Kalau boleh seboleh bolehnya memang elakkan cili lah. Chilli powder pun boleh diambil kira ya. Menurut kajian, cili merah akan melepaskan capsaicin, sejenis molecule yang melawan lemak and as pain reliever. Dalam tak sedar, capsaicin ni akan melepaskan endorphin yang membuat kita stress, seterusnya buat kita lebih focus.


4- Bawang Putih Mentah (Unpeeled, Uncopped)

51c9

Ni lagi satu. Hahahha adoiii. Sedangkan yang dah masak pun kalau boleh nak elakkan sebab rasa nanti melekat kat tekak kot, lagi nak suruh telan mende ni unpeeled and uncopped huhuhuhuhuuuu. Apa lah jadi nanti. Bawang putih bukan je famous untuk menurangkan kolestrol dan menguatkan kardiovaskular sistem tetapi juga memberi kesan kepada otak.


5- Tomato

669e

Kalau dapat tomato ni, memang letak kat muka je sebab nak cantik T_T Kalau makan pun bila ibu masak sweet sour sebab dah hancur and rasa masam masam gituu kan. Kalau nak makan mentah gitu memang takleh telan la Nad niii. Tomato provide lycopene untuk otak yang melepaskan anti-oksida yang bagus untuk otak dan menghalang dementia. Wahhh. So kesimpulannya, suruh ibu masak ikan siakap masak sweet sour hari hari lah hahahhaa.


6- Epal

C7f5

"An apple a day keeps the doctor away". Haa siapa pernah dengar? Bagus ni bagus. Sebabnya apple mengandungi catechins yang melindungi otak dari sebarang chemical! Wow bagus gila! Sebabnya sekarang kan memang banyak sangat makanan yang terdedah dengan chemical tanpa kita tauuu. Just make sure amik natural apple lah. Kalau boleh peel kulit dia, takut yang tu pun dah terdedah dengan chemical pulak haha.


7- Berry

01c7

Semua berry especially strawbeery, bluberry and raspberry ehehe. Fuhh semua sedap sedap. Finally, sampai jugak dekat part makanan yang sedap and boleh pandai ahahah. Setiap berry ni bertindak dengan cara yang lain lain. Ada yang menguatkan memory, as brain booster and kuatkan memory jangka panjang. Tapi yang lagi best, berry jugak melambatkan proses penuaan by 2.5 tahun hehe.


8- Avocado

B3ef

Emmm Nad pernah try makan avocado ni sekali je kot T_T Tak boleh masuk T_T Rasa diaaaa emm hahahhaa. Acacado membantu membaiki peredaran darah dan oksigen ke otak. Dannn bantu melindungi sel-sel dekat otak kita. Memang sangat bagus kannn hehe.


9- Air, Teh, Coffee

Aaf5

Air ni memang major dia lah. Kiranya plain water memang sangat penting walau dalam apa jua keadaan pun. Baik dari segi kesihatan, kecantikan and now kepandaian. Eh semua lah. Because in water banyak sangat oksigen yang tolong otak kita berfikir. 75% daripada kandungan otak kita adalah air. So imagine kalau otak kering cemana? LOL.


10- Chocolate

5ee6

Yeayyyy another favourite! Hahahhaha. Especially dark chocolate tau memang bagus; even untuk kulit jugak. Sebabnya normally chocolate ni caintains cocoa yang membantu meningkatkan memory dan cara kita berfikir. Chocolate juga dapat membantu skills kita dalam math. Wow. Agaknya pencinta math memang suka makan coklat kot eh?


11- Nuts

8d65

Nuts. Contohnya macam almonds, walnuts, cashews and macadamia. Wuuuu sedapnya semua. Tapi standard price agak mahal jugak lah nak beli kalau dekat Malaysia ni haha. Tapi memang sedap lagi lagi kalau makan sambil tengok movie dan relax relax santai camtu. Nuts kaya dengan vitamin E as brain booster dan menstabilkan mood. 

P/s : Hmm pasni dah boleh makan yang sedap sedap biar pandai. 


You Might Also Like

26 ulasan

  1. Balasan
    1. Wahhh bestnyaaa. Semua favourite pastu semua sihat untuk otak hehe.

      Padam
  2. makanan yang nad kasi ni kan mostly mknn tuk healthy diet. hehe
    thanks, good sharing :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahahha makanan yang healthy memang bagus untuk otak yangg. Hehe welcome :)

      Padam
  3. Tomato tak sedap laa TT .. tp nak kena try laa , sebab kawan tuu mata dia cntik sebab selalu makan tomato. Lepas ni boleh jd cantik + bijak pandai. Ahahaahah

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sep sikit!!! Tak suka tomato jugak aish! Ada kawan tu makan tomato mentah mentah je kot kulit masya Allah cantik gila! Hahaha.

      Padam
  4. Nice sharing adik...nuts tu...rasanya kudapan terbaik ganti junkfood..betul harganya mahal..haha..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kannn. Sambil tengok movie, sambil study sedap betul kalau dapat makan nuts tu.. Tapi tulah huhu agak costly.

      Padam
  5. luckily, ina suka gila telur & coklat!! warghh tak sangka coklat baik utk otakk hheheh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Same goes with meee! Hahahah tapi coklat tu agak mahal juga hahaha. Jarang jarang je pun makan coklat ni. And, dark choc antara coklat yang terbaik :)

      Padam
  6. Mostly benda yang saya suka except few things.

    BalasPadam
  7. Okaylah tu coklat ada dalam senarai. Boleh makan banyak-banyak! Haha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahhaha borong borong borongggg coklat!!! Rasanya benda paling best coklat kottt hahaha.

      Padam
  8. OMG nasibaik semua ni qila makan muahahahaha <3
    thank u kak nad <3

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aaaa kulit Qila cantikkkk. Mesti makan pun sihat sihat jeee huhu. Tu pandai tuuu adik akak sorang ni kan kan kannn hehe.

      Padam
  9. Semua tu saya makan.. Yeayyy..
    In shaa Allah otak sihat dan tajam fikiran..
    Thanks Nad for sharing ;-)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Awhhh bestnyaaa. In shaa Allah :) Hehe welcome LZ.

      Padam
  10. Saya mmg alah sikit dgn kacang esp kacang tanah, klu mkn jerawat akan naik. Tapi klu pistachio boleh makan, mmg sedap. Lemak lemak gitu haa

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe Nad pun tengah jaga jaga pantang makan kacang sekarang ni haha. Adeh, susah jugak eh nak jaga makan hmm.

      Padam
  11. suka makan tomato mentah2. cicah dengan kicap lemak manis tu, laaagi sedap...hehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Uuuuu. Nad dengan tomato ni walau macam manna keadaan pun memang tak boleh masuk la hmm :(

      Padam