Movie Review : The Hunger Games : Mockingjay Part 2

4:23 PTG


Assalamualaikum Hai.

Haha so se busy busyyyy mana pun zaman degree still lah jugak ada masa nak keluar tengok movie semua haha. And to be honest, tinggal 3 minggu je lagi nak habis sem 4 degree ni, ni baru second movie yang Nad tengok sepanjang 11 minggu dekat sini. Boleh nampak tak betapa ketara berbeza tu cemana T_T How much people could change for the sake of degree. Ek? Tapi bila tahu The Hunger Games : Mockingjay Part 2 nak keluar kemain excited wehhh haha.

Oh. Sebenarnya Mockingjay Part 1 Nad tak tengok pun dekat cinema. Biasalah bila part part ni kalau tengok yang awal tu nanti lupa dah so baik takyah tengok. Bila nak keluar yang part 2 ni, baru lah tengok online je part 1 tu kan. So semestinya fresh je ada dalam kepala jalan cerita ni and takdelah lost sangat ahahah.

For me, yang part 2 ni boring sikit dari part 1 hahaha taktau kenapa tapi macam takde feel sangat yang part 2 ni huhuuu.



Sinopsis Mockingjay Part 2

Disebabkan Peeta cekik Katniss dalam pengakhiran Mockingjay part 1 haritu, so Katniss pun memang dah tak percaya and anggap yang tu bukan Peeta tetapi monster. Katniss cuba yang terbaik untuk balas dendam dekat Snow sebab buat Peeta macamtu. And at the end, dalam senyap dia pergi join mission untuk serang kawasan Snow. 

Tapi, perangkap yang Snow dah buat sentiasa melambatkan langkah diorang untuk sampai dekat kediaman Snow ni. And dalam perjalanan tu jugak lah ramai antara mereka yang terkorban disebabkan pods yang dipasang oleh orang Snow. Separuh perjalanan diorang bersama, stop perhentian yang terakhir then cuma Katniss and Gale je yang pergi. 

Sesampai je depan gate kediaman Snow, banyak payung terjun dilepaskan yang mana tu sebenarnya adalah bom. Bom yang akhirnya bunuh Prim, adik Katniss yang membantu sebagai sukarelawan. Once Katniss jumpa Snow, Snow cakap b ukan dia yang lepaskan payung terjun bom tu. Guess who? Jeng jenggggg. 






Director : Francis Lawrence 
 Duration : 2hours 15mins
Rating : 3.5/5

P/s : Lagi lagi suggest cerita apa best? Haha mood nak tengok movie je sekarang ni.

You Might Also Like

26 ulasan

  1. Saya bkn peminat hunger games sbnrnya.. Tp last year kawan paksa tgk part 1 mocking jay. (saya dah ckp x nak tp dia sampai snggup belanja tiket nak bgi saya tgk jgk). So bila kluar part 2 rasa mcm nak tahu gakla cmne ending, rasanya part 2 byk unsur suspens + trkejut ahaha.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhahaha gila ah paksa sampai sanggup belanja tu hahaha. Memang dia nak suruh tengok jugak lah tuu. Pat patt tengok part 2 punya.

      Padam
  2. wahh dah tengok. bagi moi part 1 yang boring. sebab masih mood rebel :D

    part 1 pon samelah. tengok online je haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahha takpe, tengok online je pun bolehh.

      Padam
  3. tung r da tengok...hehehehe

    takpe nanti boleh tengok lain kali...(sedapkan hati..)

    BalasPadam
  4. sedih kot prim tu mati. n finnick sekali T__T

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan kan kannn. Eeei tak suka lah bunuh watak penting hmmm.

      Padam
  5. star wars upcoming in december :p
    but nonono jgn nak tgk movie kuat sgt eh gi study hihihihi

    qila suggest kak nad tgk Southpaw pls.
    Sumpah best. Hehe and hm idk why november punya movies dkt cinema super boooring. huhu.
    yg best (may-be) spectre, mockingjay & goosebumps je kut. huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha only on weekend :p Best eh Souhtpaw? Kannn h,,,Spectre tengok gak dah ekeke.

      Padam
  6. oooh about the mockingjay....
    hm bila baca buku sangat lah feel. ;(
    that feeling when u know that it must end......

    ughhhhh sedih tapi sweet la peeta n katniss hehe
    romance antara diorang 2 sangat kejap and sweet and short and simple and yay
    happily ever after haha gitewwww ok night :*

    BalasPadam
  7. Tak dapat nak tengok dekat cinema sebab tengah busy sekarang.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhu takpe Farah, Utama kan kerja tu dulu okay ;)

      Padam
  8. dia cam slow sikit memula.. tapi bila the thrills start, kekadang jumpscare gak xD

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha betul. Ada sekali tu Nad memang jerit dah, sebab apa tah tak ingat laaa.

      Padam
  9. best kann. yanie dh tgk jugak ^^

    BalasPadam
  10. macam best je citer ni...nanti ada masa nak layan ar...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wajib layan tau Faizal! Tapi kena tengok part 1 punya duluuu hehe.

      Padam
  11. the last time i pergi cinema masa 2012 kut... huhu kira banyak la tu akak gi tengok movie

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aisya? Serious lahhh. Wow. Life is getting busier isn't?

      Padam
  12. sejak kak.shaz melahirkan ni.. mmg x jejak dah cinema , huhu astro first je lah jawapnya.. bil tiap bulan anggap mcm bayar tiket wayang... hahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Huhuhuuuu. Takpe kak Syaz, jaga baby leklokkk eh kat rumah lagi best hadap baby tenang je hehe.

      Padam
  13. untung menyempat tengok movie hehehe

    BalasPadam
  14. my feberet...belum tengok lagi...
    btw, hai nad..lma x jalan2 sini..hehehe

    BalasPadam