Wordless Wednesday : Study Motivation

7:35 PTG


Assalamualaikum Hai.

Its been week 12 for this semester, which also means theres only 2 weeks left and the final exam would takes place. However, I think Im lacking off so much recently T_T Compared to the beginning of the semester. Padahal, next week is so gonna be a very hectic week kot. How to overcome this? So, Nad pun google google lah study motivation and nahhh. Im sharing these motivation to you guys :*


Push Yourself Because No One Else is Going to Do it for You

100% True. Apape pun semua bermula dengan diri sendiri and you only have yourself. Nobody else care. Imagine this. even kawan sendiri pun tak boleh nak push kita suruh buat assignments or paksa buat homework, paksa study untuk test. Gila? At the end, kita pulak yang menyampah dengan dia dok paksa paksa. Back to the quote, kita yang kena push diri kita sendiri. Kawan pun sibuk nak push diri dia haa.


In the End, It Will All Be Worth It

100% True. Work hard and then dapat good grades. Hmmm malangnya, tak banyak yang Nad work hard dulu duluuu T_T Tapi sekarang memang Nad nampak, at the end it will be worth it. Senang cerita. Siapa usaha, siapa jujur, dia dapat. Siapa malas memang bye bye lah. 


Hard Work Beats Talent When Talent Doesn't Work Hard

100% True. Talent or whatsoever yang kita panggil genius does not come without work hard. Banyak kali kita jumpa kes dulu kecik kecik belajar pandai upsr elok tapi end up ke mana tahh. Last last yang masuk uni yang berjaya yang ada usaha jugak. Even ada talent, kalau tak asah; yang takde talent tapi usaha keras jugak akan dapat. Hidup dekat universiti ni senang je, siapa usaha dia dapat. Serious.


Studying Doesn't Suck Nearly as Failing

100% True. Hahaha cause I've been experiencing failing subjects in diploma twice. Faham tak perasaan kau belajar tak berapa tekun pastu fail pastu kau kena hadap subject tu balik for the next semester? Pastu boleh pulak kau dapat A? Hahhahaha. Maknanya benda tu takdelah susah mana, means boleh difahami lah, boleh dipelajari. Tapi kenapa first time amik tu fail? Tak cukup usaha lah tu. Kalau nak ikutkan memang jauh la dari F ke A kan, At last, it was all because of usaha.

P/s : Ok lah baiklah. Dah cukup lah membebel katsini, motivation pun dah dapat, nak acacah study ni ekeke. Korang dah tengok cerita Krampus?

You Might Also Like

28 ulasan

  1. nice sharing kak nad!! love this entry <3 yang penting dalam belajar ni, kene usaha gigih kan :))

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe bagus Sab :) Amik motivation sekali dari apa yg akak share ni ehh hehe.

      Padam
  2. betul tu, siapa usaha dia dapat insyaaAllah. kalau tak dapat tu Allah nak bagi yang better :-D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan kannn :) Kalau usaha pun belum tentu dapat, yang tak usaha lagi lah apa pun takde.

      Padam
  3. Chaiyok2 Nad ! Akak pun within 2 weeks nak exam :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe chaiyok chaiyok jugak kak Inani! :D

      Padam
  4. Nk berjaya perlu rajin kan kan hehe

    BalasPadam
  5. Assalamualaikum ^_^.....

    cite pasal study.... perkara yang ngeri adalah exam... huhuhuh
    lagi pun usaha kan tangga kejayaan... kalau nak berjaya kena naik tangga... kikiki
    kan..kan..kan

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wasalam Nur :) Yeap betul sangat sangat tu. Time exam ni rasa nak demam semua ada lah.Hahaha.

      Padam
  6. in the end its gonna be ok n super worth it kak nad!
    gogogoo!!!!!!!!!!!!!!!! <333

    BalasPadam
    Balasan
    1. Whatever the result is, the redha kan Qila kannn sebab dah usaha kannn hahaha. So apape pun worth lah dengan usaha kita ^_^

      Padam
  7. hehe, gudlak! all the best. jangan malas2. hihi :P

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kihkih, thank you Mormor :D Takde malas malasssss haha!

      Padam
  8. benda paling tak syok bila kena repeat paper hahaha . tapi bila stdy dan "menghadap" balik subjek berulangkali yg sama baru faham . hahaha .

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahu takpe! Hahaha bila amik second time boleh pulak score A hahahaha tapi first time amik tu blur habis kottt.

      Padam
  9. Nice sharing . Good luck ye Nad untuk final exam nanti :)

    BalasPadam
  10. hai nad, u dah tahun berapa? same goes here. berapa minggu lagi nak final exam. all the best! :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hi awak. Nad ada lagi 2 tahun tinggal huhuhu TT_TT Good luck jugak Su!

      Padam
  11. Bertabahlah nad sayang! Kitaa seruupaaa.... :'(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Sama sama bertabah lah kita ye Fairuz T_T

      Padam
  12. hahahha saya pun jenis suka google pasal motivation bila time final...cari semangt kata orang....
    apa2 pun terbaiklah!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tahu takpe. Memang tu salah satu cara kita nak cari motivation hehehe. Konon nak keep in track kan taknak bagi tersasar ahahaha.

      Padam
  13. when I lost my motivation I go to eat lol

    BalasPadam