Movie Review : The Fifth Wave

9:11 PTG


Assalamualaikum Hai.

The Fifth Wave. First impression pasal cerita ni ingatkan wave like tsunami or earthquake ke. Rupa-rupanya no no, main point dia adalah pasal alien. Hahaha wave sangat kan. And time memula nak tengok was-was juga lah sebab kakak Hafiz dah tengok and dia kurang berkenan cerita gini. Tapi Nad dengan Hafiz, minat kitorang ke arah movie lebih kurang sama and we both like it so ya yeayyy.



Sinopsis The Fifth Wave

Pada awal cerita, macam biasalah semuanya teratur dan aman je hidup secara bermasyarakat kan. Sampai suatu hari tu, ada macam kapal angkasa ke apa dekat langit. Memula tu takde gangguan apa lagi semua okey and lepastu banyak pulak kejadian pelik berlaku. 

First sekali, berlaku earthquake. Semua ingat akan ada satu kejadian je so after earthquake semua lega sebab malapetaka dah berlalu kan. But then, berlaku second wave which is water. Untuk kawasan bandar camtu, habis empangan pecah so air bergelimpangan. Untuk kawasan tepi pantai habis tsunami and memusnahkan semua benda lah.

Third wave pulak semua enjin dan elektrik mati. Kapal terbang yang tengah fly pun habis terhempas. Kereta semua accident lah and lepastu dah takde penggunaan transport. Fourth wave berlaku wabak disebabkan kotor rasanya., Ramai yang terkena infection or virus akan mati.

Fifth wave, Haaaa cerita ni pasal fifth wave haha. Orang dewasa semua dibunuh dan kanak-kanak dipergunakan untuk bunuh sejenis alien ni yang dipanggil "The Others". Rupa "The Others" ni sebijik perfect macam manusia. Sampai diorang akhirnya tersedar yang "The Others" adalah manusia, manakala orang yang train and arahkan diorang membunuh ni yang sebenarnya "The Others".


Geram takkkk? Hahhahaa. Serious tak pernah nak terfikir la pulak cerita ni boleh putar belit gitu. Memang la dah syak something yang tak kena dengan orang yang pergunakan diorang tapi ingat ada agenda lain, rupanya diorang lah yang "The Others". Serious tak sangka gila. 

Bagi Nad, cerita ni memang menarik laa. Even rating IMDb tak tinggi mana tapi best best best! Hahahhaha. Scene cintan cintun, kelakar semua ada. Siap ada scene yang satu panggung gelak kot. Haaa padahal genre action tu.





Director : J Blakeson
Duration : 1 hour 45 minutes
Rating : 4/5

P/s : Kk for the meantime, mari kita marathon cerita Korea hehehehhe.

You Might Also Like

27 ulasan

  1. kalau movie action ni, mesti best ni. hehehe :D
    lama fatin tak singgah sini tau.
    klik iklan toyota sekali kat sini :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe memang best punnn. Thank youuu Fatin :D

      Padam
  2. hehe. sya cerita detail sgt kan dlm review sya. hehe. ada part mana tah yg ramai2 gelak tu. heeeee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahaha alaaa part yang kantoi 2 lelaki tuu bertemuuu. Memang semua gelak haha.

      Padam
  3. awesome !!!!! kene tengok juge ni

    BalasPadam
  4. ade jugak baca org kata cite ni x berapa best, tpi saya nampak cam best. samala ingatkan cite tsunami ke apa. chloe moretz tu comel sangat!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tulaaa, agak ramai jugak yang kata tak best. Tapi besttttt sebenarnya hahaha. Chloe lawa gila <333

      Padam
  5. berbelit otak fikir part "the others" tu hahahaha . k k jom tgk drama korea pulak kak nad! lol haha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahhaha The Others haha jangan pening please Tashira.

      Padam
  6. Hari tu ingat nak tengok cter ni, tapi ada kawan ckp tak best. Terus tengok cter thai, Senior. Tp tengok revie nad macm best je. Tengok online la namti. Hehehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe bst laa kak Iday :D Takpe, nanti tengok online ehhh.

      Padam
  7. yeahhh, setuju sangat cerita ni sebenarnya awesomeee! itulah ramai yang cakap mereka tak berapa suka cerita ni but who cares I'm totally in love with this movie haha!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Same here Yoo! <333 Hehehe minat kita sama niii.

      Padam
  8. Hari tu nak tengok tapi dah tak sempat sebab busy nak balik sini :(

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alolo jangan sedih Farah. Takpe, nanti tengok online je okie.

      Padam
  9. Ramai ckp tak best. Pentipu betul.
    I trust u!!!
    Kalau sempat nk gi tengok T_T

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kaaaan. Samalah. Ada yang cakap tak best. Tak boleh jadi ni kena gi tengok nampaknya :)

      Padam
    2. Hahhahaha ee Qila ni dah kenapa comel sangat! >.< Best Qilaaaa. Thank you for trusting meeee hehe.

      Hehe kena tengok tau kak Inani. Memang best.

      Padam
  10. ngahahaha spoiler habis nih XD yg wave kelima tu penting :3

    Misaki tak tgok lagi, nanti2 nak tgok erm erm secara haram.. ahahahahahha :3

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhaha wave kelima tu lah cerita dia ni haha. Takpe, haram pun haram laa haha janji faham jalan cerita.

      Padam
  11. tak sabar nak pergi tengok khamis ni :D :D

    BalasPadam
  12. macam best aje cite ni.

    leh try tengok nih.

    BalasPadam