Jangka Hayat Make Up Anda!

9:47 PTG


Assalamualaikum Hai.

Jangka Hayat Make Up. Expired Date Make Up. Tempoh Hayat Make Up. Or whatsoever you called it. All this time, I've always been wandering sampai bila boleh pakai ehh? Bila nak habis ni da boring dah colour ni? Nak buang sayang tapi bila dia ni nak habis? Hahahah.

Perempuan pulak biasa lah beli banyakkkk sangat make up. Last last yang pakainya satu tuuuu jela mana yang kita suka je kann haha. Pastu yang lain terbiar. At last, Nad pun terpanggil nak share jangka hayat barang barang make up kita ni okay girls? Senang sikit nak rujuk kan. Kot lupa boleh pergi cari dekat blog sendiri hahaha.


And this is some of my make up. Aw sorry, bad lighting since I took this at night TT_TT

Foundation
Water-based foundation : Bertahan hingga 1 tahun.
Oil-based foundation : Bertahan hingga 2 tahun.

Powder
Bertahan hingga 2 tahun.

Concealer
Bertahan sehingga 1 tahun.

Eyeliner
Pencil eyeliner : Bertahan hingga 3 tahun.
Liquid eyeliner : Bertahan hingga 3 bulan.

Eye shadow
Bertahan hingga 3 tahun.

Lipstick
Ada yang kata 2 tahun, 3 tahun atau 4 tahun.
Paling paling teruk kalau dah berbau busuk tu dah expired lah tu hahaha.

Blusher
Powder blush : Bertahan sehingga 2 tahun.
Cream blush : Bertahan sehingga 1 tahun.

Brush
Seeloknya basuh setiap minggu.


Nah hewhewww. Oh I missed mascara! Hmmm sebab Nad tak pakai mascara :p Tak suka sebab rasanya dia tahan kejap je around 3 to 4 months pastu mata sepet + bulu mata pendek tak lentik ni pakai bukan ada beza pun hahahhaha. So dah takyah membazir takyah beli takyah pakai senang.

P/s : Think I need an additional make up organiser!

You Might Also Like

15 ulasan

  1. tak brapa reti nak guna makeup so tak ada beli hahaha tapi benda yg selalu dibeli ni just lipstick&lipbalm je hahaha . baru tau jangka hayat lipstick ni lama

    BalasPadam
  2. Beli lipstick, tak pernahnya pakai sampai habis... hihi. Terpaksa buang sebab dah lama..

    BalasPadam
  3. thanks Nad atas perkongsian ini. :))

    BalasPadam
  4. lipstick, powder and foundation jak guna skrg ni hahaha thanks info ni Nad :)

    BalasPadam
  5. Banyaknya barang makeup Nad ! Hehehe. Fatin punya makeup sikit je. CC Cream, Bedak, Lipstik dan Mascara je. Teringin nak ada banyak koleksi gak. Maybe one day. Hehehe :D

    BalasPadam
  6. omg liquid eyeliner 3 bulan je tahan? I had mine for almost 2 years dah sekarang. Baik buang je kan, tak pakai pun. Sebab dah pandai pakai mascara, so tak pakai dah eyeliner. hehe.. sekarang, dapat 'hobi' baru! kumpul lisitipp! hahahahaha thanks for sharing nadnod sayangg! now I know. hehe :D (p/s:- share macam mana nad cuci all the brushesss pleaseee tq)

    BalasPadam
  7. Lol. Akak pulak prefer maskara. Hahahaha ! Lipstick kureng sikit, selalu pakai pelembap bibir je :D

    BalasPadam
  8. kak naddddd omg omg banyaknyaaa, lawanyaaaaa T___T suka tgk koleksi lipstik tu!
    thanks share info ni! lama jugak barang mekap ni bertahan eh

    BalasPadam
  9. Oh wow! Love ur collection kak nad hihi. Alaaaa bila la qila nk kaya nk beli bebanyak jgk pls Hahahaha. Anyway thanks for sharing hihihi

    BalasPadam
  10. nad! please teach me how to do my makeup. setakat letak sunscreen I retilah.hahaha

    BalasPadam
  11. mimin lagi laa x pandai makup .. hahaha

    BalasPadam
  12. jns tk makeup sgt. jd makeup yg basic tu mmg lama sgt tahan. huhu

    BalasPadam
  13. my definition of makeup is bb cream, powder, dengan lipbalm (yang takde warna pulak tu) T__T so agak krik krik membosankan hidupku ini lewl

    BalasPadam
  14. Wah ni dah memang tahap expert sgt ni . Yang saya tahu sabun dettol je ...

    BalasPadam
  15. hai nad..
    lama akak x nyibuk2 kt sini..hehehe
    akak xdek make up mcm nad. byk make up nad.

    actually kan, kalau yg berus tu nk basuh mcm mana.. nk rendam ke..pastu nk keringkan pulak buh maana? sidai ke..hehehehe

    BalasPadam