Cari Kerja? | Jawatan Kosong Kerajaan

1:10 PG


Assalamualaikum Hai.

Jawatan Kosong Kerajaan. Lagi setahun Nad nak habis study dah aw tak sangka. Kadang kadang bila duduk sorang sorang termenung fikir future tu takut jugak lah. Takut nanti tak dapat kerja camne hmm. Penat penat je belajar pastu tak dapat kerja. Sebab sekarang ni pun dah macam macam kan kalau kita tengok. Rasa macam susah semacam je nak dapat kerja.

Jawatan Kosong Kerajaan Malaysia


Korang tau tak? Setakat tahun 2015, ada 30,000 orang hilang kerja either dipecat atau company yang problem. Yes, 30,000 tau bukan 300 ke 3,000 TT_TT Kadar pengangguran dekat Malaysia pun dah meningkat sebanyak 3.9% so ada lah dalam 1.2 juta rakyat Malaysia yang menganggur sekarang ni. Boleh imagine tak camne punya ramai. Habis apa nasib kita yang belum grad pun lagi ni? Hahah.

Antara faktor faktor kadar pengangguran meningkat ni macam faktor ekonomi, pelabur, kejatuhan harga minyak and banyak lagi. Selain tu, ramai jugak yang terlalu memilih kerja ikut kelulusan. Semua tak sanggup nak bersusah payah sikit haha. Yelah, semua orang nak senang je kan.

Image result

So baru baru ni bila Nad sibuk baca blog sana sini, Nad terjumpa satu website jawatan kosong yang menyediakan lebih 10,000 jawatan kosong. Banyak tuuu 10,000. Maklum lah, semua di hujung jari je kan nowadays. In shaa Allah website ni boleh bantu luaskan lagi skop mencari kerja tu. Maybe sebelum ni ada yang tak jumpa kerja sesuai atau sumber nak apply jawatan kosong yang sesuai. Boleh tambah website ni sebagai salah satu platform juga.

Government.my juga memudahkan sesiapa yang ingin apply untuk bekerja dalam sektor kerajaan dengan lebih mudah dan efektif. Antara jawatan kosong yang available dan senang untuk dipohon adalah MaybankKastam, JPJ dan KEMAS. Antara kelebihan if korang mohon kerja melalui website ni ialah kemungkinan untuk diterima dan diserap masuk kerja adalah lebih tinggi. Masa depan juga lebih terjamin.

Lastly, Nad harap sangat entry ni dapat membantu sesiapa yang tengah bersusah payah mencari kerja yang sesuai dengan diri masing masing. Dan semoga dipermudahkan semuanya. Nad tau bukan senang tapi kita still kena usaha kan? Kalau tak usaha memang takkan dapat lah. Boleh share dekat kawan kawan yang tengah cari kerja juga (Click button share di bawah ya). Oh dan pihak kerajaan (Kementerian Sumber Manusia) harus bertindak dan berusaha cegah kadar pengangguran yang semakin meningkat ni.

P/s : Good luck buat yang sedang mencari kerja :)

You Might Also Like

14 ulasan

  1. moga pintu rezeki terbuka buat yang memohon..sesiapa dah dapat kerja kerajaan kenalah kerja rajin2..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ameen Ameen. In shaa Allah. Harap sangat posting ni membantu sesiapa yang tengah cari kerja :)

      Padam
  2. nice sharing
    insyallah ada rezeki bg yang berusaha :)

    BalasPadam
  3. Sayalah salah seorang daripada org yang tanam anggur tersebut. merata dah terbangkan resume, nak dapat feedback punyalah susah. tapi tu lah, berbalik pulak pada rezeki. usaha, dah usaha dah ikhtiar dah. bab rezeki je Allah belum nak kasi lagi. doakan fairuz jugak tauuuuu nadnod sayanggg!!! hehe ♥

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aik yeke Fairuz? Takpe, Nad yakin kalau usaha mesti akan ada hasil. CUma cepat atau lambat je. Moga segalanya dipermudahkan untuk awak! :* Teruskan usaha tau Fairuz!

      Padam
  4. Entry yang berguna kepada pencari kerja.. Semoga diluaskan pintu rezeki Nad, jangan risau tentang kerja.. Ada rezeki tak ke mana...

    BalasPadam
  5. nice sharing. boleh bookmark website ni, just in case.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hehe nice Aswadz :) Silakan bookmark.

      Padam