Movie Review : Deepwater Horizon

5:19 PTG


Assalamualaikum Hai.

Deepwater Horizon

Deepwater Horizon. So last 2 weeks sebenarnya Nad ada lah bercuti sikit dekat Ipoh hehehe. Pastu macam dah boring gila pergi lah dekat Ipoh Parade tu and marathon dalam dua movies. And this is the first choice. Nad memang teringin dah time tu nak tengok cerita ni. Nasib memang best gilerrrr. Rata rata tengok orang rate agak tinggi.


Sinopsis Deepwater Horizon

Mengisahkan tentang sebuah kapal di tengah laut yang mengepam minyak dari bawah tanah. Kira macam company besar lah. Nama kapal tu Deepwater Horizon. And disebabkan ketua anak-anak kapal ni nak jimat kos, cement test apa tah diorang tak jalankan. Konon nak cut cost lah kan. And then dia punya supervisor ke apa macam berkeras kena jugak buat. 

Bila diorang buat tests tu sendiri, memang nampak tak stabil. Asyik ada isyarat "warning" je muncul. Tapi, physically takde effect lagi. So ketua dia tu berkeras nak jugak teruskan gali minyak even dah dapat warning. Dia kata machine tu dah rosak lah tak betul lah. So, proceed. Aktiviti gali minyak diteruskan. 

Tiba-tiba, jeng jenggg!! Haha. Ada anak kapal ni macam nampak ada minyak dah start bocor. Tak sempat nak bagi warning dekat kawan-kawan dia, habis minyak tu bufffffff jadi macam air pancut tapi dengan speed yang sangat laju. Habis diorang semua tercampak jauh and finally cermin pun nak pecah.

Makin lama makin critical sampai kapal semua habis terbakar. Fully fired. Diorang try buat bermacam solution, shut down machine and all. Tapi semuanya gagal. Last choice diorang terpaksa naik kapal kecil untuk selamatkan diri. Tapi dalam kejadian ni memang ramai yang mati. And this is real story guys.

Duration : 1hr 47mins
Genre : Thriller
Rating : 9.5/10

Deepwater Horiozn

Deepwater Horizon

Deepwater Horizon

Ramai yang cakap cerita Deepwater Horizon ni sedih. In fact, memang sedih pun huhu. Tapi, Nad punya sedih takdelah sampai tahap menangis kot. Ni ada yang sampai menangis nangis tau. Dasyat penangan cerita ni. Maybe sebab ni real story kot. At the end of the movie tu, diorang buat penghargaan untuk anak-anak kapal ni semua.

A must watch movie :)

You Might Also Like

40 ulasan

  1. hr tu nk tgk tp weekend ala dia punya ramai la terus terbntut. hihi nti blh tgk ni klo best...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhahah sebab best tula yang ramai sangat tu. Takpe boleh tengok dah sekarang memang best!

      Padam
  2. wow. kite tak minat mana cite ala thriller ni, sbb seram tengokk :')

    BalasPadam
    Balasan
    1. Alaaa tapi ni best best! Tak seram punn.

      Padam
  3. wuu cerita2 thriller.. kakak saya pun kata cite ni best! saya je yg tk ikut diorg tengok wayang haritu..huhu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahah betul lah kata kakak Mazni tu. Memang best pun, rugi tak ikut :p

      Padam
  4. menarik jgk. nak tgk lah nanti..takleh bayang yg real punya macam mana.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kan kan. Ya Allah kalau real story punya memang sedih lah.

      Padam
  5. ingatkan bese bese je tapi lepas baca sinopsis awok ni rasa nak tengok jugak weekend ni !!! harap2 still ditayangkan lagi T.T

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahahhahahah tak bashe bashe ni kalau camni. Best ngat.

      Padam
  6. Hurm, saya ada tgk trailer dia tp... Masa nk tgknya takde ahahaha

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhahahhaha alahiii kecewanya lah hahah. Rugi betul ni best ni cerita ni.

      Padam
  7. boleh la try tengok movie ni nnti . Rindunya ipohhh

    BalasPadam
  8. bestnya.. mmg suka movie2 mcm ni.. tapi sejak ada anak.. mmpu bawak tgk carton je.. sobsob..

    btw salam perkenalan.. :)

    Suis rahsia Yang Dapat Menghentikan Tangisan Bayi

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhahaha. Eh tapi cartoon kalau masuk wayang pun best best kot. Tak rugi tengok hahah.

      Salam kenal juga Effa :)

      Padam
  9. dah tengok jugak. memang best!

    BalasPadam
  10. Kalau cerita based on true story mostly mmg menyayat hati...

    BalasPadam
  11. alaaa tak suka la kalau sedih sangat. . sobsss

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhahahaha sedih sikit je Aisya. Kita tak nangis pun eheh.

      Padam
  12. macam best la. mesti sedih je bila kisah tragedi berdasarkan kisah benar macam nie T^T

    BalasPadam
  13. Nak tengok, nak tengok juga. Geram pula dengan boss yang degil tu..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhahah memang! Dia lah punca semua ni. Kalau tak in shaa Allah boleh selamat semua.

      Padam
  14. wuu thriller niiii mesti best haha gonna tell my mom about this xD

    BalasPadam
  15. Macam best jea filem nie, nanti nak tengoklah.. =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang best Shikin nanti boleh la tengok hehe.

      Padam
  16. Lama tak tengok wayang.. True story selalu best..

    BalasPadam
  17. citer ni la akak nak tgok ni..tp x dan lagi...

    BalasPadam
  18. most of tragic event happened because of human error, not technical error. samalah macam kisah chernobyl disaster tuh.. akhirnya banyak nyawa menjadi korban..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Tak pernah tengok lagi Chernobyl Disaster tu. Mesti best jugak kan :)

      Padam
  19. Menarik menarik! Sedih cerita. Akibat salah orang lain, orang lain yang jadi mangsa keadaan.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hmm biasa lah tu kan. Yang ada jawatan juga yang berkuasa T_T

      Padam
  20. husna tak tgk lg..teringin jgk sbb ramai ckp best.. huhuhu..
    rupanya kapal, igtkan pelantar minyak yg meletop..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Haah dia kaoal kat tengah lautan. Takpe Husna, sekarang pun boleh tengok ni hehe.

      Padam