Pemandangan di Gaharu Tea Valley, Gopeng

1:21 PTG

Hi Assalamualaikum.

Gaharu Tea Vally, Gopeng, Ipoh. Haaa korang tau tak kewujudan ladang teh dekat Perak ni? Nad baru je tau hahahah. Kalau tak asyik pergi yang dekat Cameron Highlands je. Ingat dekat tempat lain takde teh dah. Tapi ladang teh yang dekat Gopeng ni dia macam teh kesihatan gitu lah. Rasa dia pun lain dari yang lain. Teh kesihatan kan, bukan teh perisa lemon strawberry grape semua tu.

Nak cari tempat ni senang je. Gaharu Tea Valley ni berdekatan dengan Street Art Gopeng. Cuma perlu lalu perumahan-perumahan kampung sikit lepastu dah sampai dah Gaharu Tea Valley. Ada lah dalam 15minit ke 20minit camtu. Memang dekat je. Alang-alang dah sampai Perak Nad terus je singgah semua sekali apa yang best.

Gaharu Tea Valley

Pintu gerbang Gaharu Tea Valley.

Gaharu Tea Valley

Harga tiket masuk ke Gaharu Tea Valley ni RM10 untuk semua golongan. Dengan RM10 ni kita ada dapat free ride naik van untuk pusing-pusing selama 45minit sebab ladang ni memang besar and every location jauh. Kita juga akan dapat free sample Gaharu Tea.

Gaharu Tea Valley

Gaharu Tea Valley

Gaharu Tea Valley

First stop;

Dekat sini diorang pamerkan kayu-kayu Gaharu yang dah rosak dan proses-proses untuk untuk hasilkan teh tu. Ada juga mural untuk kita bergambar. Tak banyak pun, ada lah dalam 4 ke 5 camtu je. Tempat ni cam 3 tingkat so view memang cantik boleh nampak keseluruhan ladang teh.

Gaharu Tea Valley

View ladang teh.

Gaharu Tea Valley

Second stop;

Second stop ni takde apa sangat pun. Apa yang menarik perhatian Nad cuma pokok yang dah dilukis dengan haiwan-haiwan ni je. Kebanyakan pokok dekat kawasan tu dilukis dengan gambar ni. Ada juga kawasan berehat untuk kita santai-santai.

Gaharu Tea Valley

Third stop;

Gaharu Tea Valley

Gaharu Tea Valley

Nad paling suka view dekat sini!!!

Dekat bawah tu nanti ada kolam ikan yang di cover dengan pokok teratai. Dia macam ala-ala taman dekat China. Macam kawasan jogging pun ada jugak. Tapi sini memang cantik. Paling-paling dekat sini pun just sightseeing camtu lah. Untuk bergambar.

Gaharu Tea Valley

Gaharu Tea Valley

Ya Allah poyonya gue hahahah.

Gaharu Tea Valley

Last stop;

Dia akan hantar kita balik dekat tempat permulaan tu. Dekat situ nanti ada lah kedai cenderamata berkaitan dengan Gaharu Tea. Boleh jugak rasa teh dia for free. Nad tak berapa minat sebab tawar. Tapi kawan Nad suka teruk sampai free tea tu pun dia ambil 2 kali and lastly decide beli air dia terus hahah. Ice cream tu pun flavour Gaharu Tea.

The end!

Gaharu Tea Valley

Address : Gaharu Tea Valley Gopeng, Lot 9840, Mukim Teja, 31600, Gopeng, Perak
Phone number : 05-3511999
Business hour : 9am - 6pm
Youtube : HOGA Gaharu

You Might Also Like

10 ulasan

  1. Fairuz yg duduk Perak ni pun tak pernah pergi, Nad! Fairuz tau kewujudannya tu, tapi specifically tu xtau pulak kat mana. Hehe..

    BalasPadam
  2. Serius, tak pernah tahu sebelum nie..

    BalasPadam
  3. Banyak rupanya tempat2 menarik kat Perak..lom habis terjah lagi...teringin nak terjah...tp x tau la bila

    BalasPadam
  4. cisss baru tahu kat gopeng ada tempat camni. boleh shortlist nak pergi ni

    BalasPadam
  5. haii awak. jom join segmen ni http://shahirahsarmy.blogspot.my/2017/02/segmen-follow-me-februari-2017-my-first.html untuk tambah follower

    BalasPadam
  6. wahh! ai orang perak pun taktahu kewujudan tempat ni. kena pergi lepas ni. thanks nad =D

    BalasPadam
  7. tempat ni pun aku tak tau kewujudan dia. ish3... next time boleh pergi. dekat sket berbanding cameron tu.

    BalasPadam